MITEN POISTAT MUSTIKKATAHRAN

Sanokaa nyt muutkin, että pyykinpesu on se ärsyttävin kotityö? Ensin ostat kovalla rahalla lapselle vaatteen, joka puetaan päälle vastahakoisesti. Sitten koittaa lounasaika. Jälkkäriksi olet jossain mielenhäiriössä antanut pakastemustikoita, joita lapsi syö hyvällä ruokahalulla sormin. Yksi tai kaksi mustikkaa riittää tekemään niin paljon tuhoa, että päätät haudata sen kovanonnen vaatteen pyykkikoriin, koska olet varma, että vaate on niiden mustikoiden takia pilalla.

Väitän, etten ole ainoa, joka on menettänyt toivonsa lasten ruokailutottumusten suhteen. Ennenkuin päätän saksia sen mekon siivousräteiksi, päätänkin kaivaa sen pyykkikorista. Sain nimittäin tänään uutta tietoa, jonka valossa lähden tähän operaatioon. Apuun rientävät martat.Ensimmäinen kohta masentaa. Ei ole tämä tahra tässä tuoreeltaan. Se on ainakin kaksi päivää vanha. En luovuta, kokeilen silti. Vedenkeitin täyttyy ripeästi ja napsautan virran päälle. Kaivan kaapista kulhon, jonka sujautan mekon väliin ja kaadan päälle kiehuvaa vettä. 
Kolme peräkkäistä kuvaa on otettu kymmenen minuutin välein. Jo ensimmäisen aikajakson jälkeen tahra on selvästi vaalentunut. Kaivan laatikosta lusikan ja rapsutan sillä tahrakohtaa kiehuvan kuumassa vedessä. Kaadan päälle varmuuden vuoksi lisää kiehuvaa vettä. Sitten laitan mekon muun pyykin joukkoon ja pesen koneellisen 60 asteessa. Meillä pestään muutenkin pyykki tuossa lämpötilassa, sillä puuvillavaatteista lähtee hiki- ja monet ruokatahrat vasta kuudessakympissä. Lisäksi värit kiinnittyvät, jos on kyse vaatteen tai kankaan ensipesusta. Joskus lisään huuhteluveteen vielä etikkaa varmistamaan mustavalkoisten vaatteiden värin kiinnittymisen ja värin leviämisen estämiseksi. Pesun jälkeen ripustan vaatteen kuivumaan henkarille. Tahra ei lähtenyt kokonaan, mutta se haalistui todella paljon. En usko, että se pomppii enää vaatteesta silmille kun se on lapsen päällä. Arkikäyttöön tuo mekko enää sopii, mutta parempi se kuin siivousrättinä. Mikä on teidän lemppari tahranpoistovinkkinne? Laittakaa hyvät ohjeet kommenttikenttään, niistä on varmasti hyötyä. Ainakin allekirjoittaneelle. 

5 kommenttia

 1. Fairylla lähtee hyvin tuoreeltaan. Vanishin tehogeelillä olen saanut vanhojakin rasvatahroja irti. Ja Vanish-jauheita käytän myös. :)

  VastaaPoista
 2. Minä vannon sappisaippuapalan (ei nestemäinen) nimeen! Parhaan tuloksen antaa, jos hieroo sitä tuoreeseen tahraan, jota en ensin kasteltu vedellä. Ekologinen vaihtoehto, joka ei haise pahalle, kuten monet muut tahranpoistoaineet. Eikä edes maksa hunajaa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei onko niillä nestemäisellä ja palaversiolla siis eroa? Mulla on ollut sitä nestemäistä ja ei erityisen hyvä ole ollut. Kyllä silläkin lähtee mutta hangata saa!

   Poista
  2. Joo on todellakin eroa, nestemäinen on paljon tehottomampaa! Kokeile ihmeessä palaversiota! :) Tahra kastellaan ensin ja sit hierotaan palasappisaippualla tahran kohtaa. Toiset tahrat vaihtaa väriä, kun sappisaippuaa on tahran päällä tarpeeksi (esim mustikka), mut kaikkien tahrojen kohdalla näin ei käy.

   Poista