SHIBORIN SININEN

Onko teille shibori-tekniikka tuttu? Japanissa suosittu värjäysmenetelmä on lähemmäs pari tuhatta vuotta vanha. Ideana on muuttaa kaksiulotteinen kangas kolmiulotteiseen muotoon taittelemalla ja kietomalla. Sen jälkeen kangas puristetaan tiukasti levyillä ja naruilla kiinni, upotetaan väriliemeen ja pestään. Lopputuloksena on vähän batiikkimainen pinta, kulmikkaalla mausteella. Alunperin väriaineena käytettiin indigoa, mutta tavalliset käsiväriaineet sopivat myös. Indigon etu on se, ettei se imeydy solmujen alle ja kankaan pohjaväri jää näkyviin. Kuitenkin kokemus osoittaa, että tavalliset pesukonevärit toimivat tässä ihan yhtä hyvin. Kontrasti ei vaan ole yhtä intensiivinen. 

Tein kotona hieman kokeiluja heti aamulla kahdeksalta. Nukkuminenhan on ihan yliarvostettua lapsiperheessä. Poika hieman katseli kulmiensa alta, kun kaadoin suurimpaan kattilaamme värilientä ja suolaa, sekaan heitin taitellun kankaan ja hämmensin silloin tällöin n. 60 asteista lientä. Kädet ja vaatteet on hyvä suojata värjäyksien ajaksi.  
Shibori iski pari vuotta sitten sisustus- ja muotigenreen, mutta täällä Suomessa ei sitä niin kovin paljoa ole kuitenkaan näkynyt. Ei kankaissa, eikä vaatteissa. Batiikkivärjättyjä kyllä, mutta ne tuovat mieleen 90-luvun intian basaarin ja torikauppiaiden kietaisuhameet. Hullaannuin orjallisen geometriseen koristeluun ja kaivoin pinterestistä inspiskuvia liittyen tähän menetelmään. 

1, 234

Värikokeilu onnistui niin hyvin, että aion tehdä tästä kankaasta jotain itselleni syksyksi biscay bay -henkisesti. Siitä täällä edellisessä postauksessa.

Oletko itse tutustunut jossain shiboriin? 


15 kommenttia

 1. Tuttu tekniikka vaikka en ole tehnyt kuin kerran joskus lapsena. Törmäsin tähän uudelleen jossain toisessa blogissa ja tämä on yksi värjäysprojekti jota olisi tarkoitus kokeilla kunhan pääsen ensin noista muista värjäys/värinpoisto kokeiluistani eroon :)

  Kaunis tulos kankaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta tuo minttu oli yksinään jotenkin niin sellainen, että kaipasi vähän ryhtiä. Nyt kangas muuttui heti kuin taikaiskusta.

   Poista
 2. Oi vautsi!! Taas yksi "pakko kokeilla joskus" -asia käsityölistalleni! Taitaa mennä puol ikää ennenkuin pääsen listani puoliväliin edes ;) Haaste on muistissa, vaan kun aika riittäisi valokuvia penkomaan ja vielä toteuttamaankin. :)

  VastaaPoista
 3. Tosi ihana! Erilaiset värjäykset on tuttuja opiskeluajalta ja olivat silloin ihan lemppareitani. Värjätä ajattelin minäkin syksymmällä - odottelen yhtä kirjaa vielä inspiraatioksi vaikka omista muistiinpanoistakin löytyisi jo hyvin tietoa :). Tosi kiva tuo sinun haasteesi, nyt ei vaan tällä kertaa pysty osallistumaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti koneelta vielä tulla paremmin ihastelemaan värjäyksiäsi :). Huomasin samalla, että tuo yhden kuvan (3 kuvan kollaasi, alhaalla oikealla) kuviointi on varmasti tehty indigokankaalle, mutta uskoisin että menetelmä on kylläkin sashiko-kirjonta, eli siis nuo etupistoin tehdyt kuviot, japanilaista alkuperää sekin ja hyvin koukuttavaa (myös syksyn kässälistallani) :)

   Poista
  2. Niin muuten onkin! Tutkin tarkemmin ja tosiaan siinähän sanotaan että sashikoa tuo on :D

   Poista
 4. Oon kans bongaillut tätä värjäystekniikkaa ja miettinyt, että muistuttaako se liikaa mua batiikkikuvioista. Ehkä pitää aloittaa pehmeillä värikontrasteilla, vaikka harmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä :) rullattu shiborivärjäys voisi olla sun juttu. Lopputulos nimittäin ei muistuta batiikkia yhtään.

   Poista
 5. Minulle ihan uusi juttu. Batiikkijuttuja olen joskus testaillut, mutta en tätä. Kivan näköistä jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, en tähän juuri ollut aiemmin törmännyt missään. Nytpä olen ja testattukin on :)

   Poista
 6. Näyttääpä mielenkiintoiselle! En ole kuullutkaan ennen tällaisesta värjäyksestä. Taas uusi juttu mietintään ja mahdollisesti kokeiluun:)

  VastaaPoista
 7. Hyvän näköinen värjäys. Kiitos, kun vinkkasit tästä! Opiskeluaikana kokeilin, mutta koko juttu on jäänyt unholaan. Tuo neljännen kuvan paita kokonaisuudessaan on vaan niin ihana, että joutuu laittamaan sen muistiin ;).

  VastaaPoista
 8. Moi, tulipas todella magee! Nyt kun keksisi, miten tuollaista kangasta käyttäisi vaatteessa niin, ettei siitä tule se sitä kaameaa batiikkivärjäys- tai Intia-vibaa. Tuosta sun luomuksesta ei siis tullut :)

  VastaaPoista