VALEPEITETIKIT KOKEILUSSA

* Postaus sisältää yhteistyön Husqvarna Vikingin kanssa


Oon aina haaveillut kässänörttien unelmasta, eli päällipeitetikkikoneesta. Kaveri onkin juuri ostanut sellaisen ja kuola valuen olen katsellut kuvia erilaisista saumojen ompeleista. Päällipeitetikki on se sellainen kuin kaupan litistetyissä saumoissa. Sillä saisi kypärämyssyt, tekniset kerrastot ja paidan helmat kerralla tosi näteiksi. 

Janome 1200 d:sta saan kyllä vaan haaveilla, sillä Suomessa sen hinta kohoaa lähemmäs kahteen tuhanteen euroon. Meren toiselta puolelta sen saisi yhdeksällä sadalla. Tämä kyseinen kone olisi vielä kaiken lisäksi yhdistelmäkone. Se tarkoittaa, että samassa koneessa on saumuri ja peitetikkikone eli kaksi konetta siis yhdessä. Minulta löytyy kotoa jo saumuri, joten tarvetta uudelle ei olisi. Tavallinen Janomen coverpro -peitetikkikone mulla on käynyt kotona kääntymässä parin vuoden ajan, mutta myin sen vuosi sitten pois tilan- ja vähäisen käytön vuoksi. Suuri virhe! Ompelutilassani ammottaa siis peitetikkikoneen kokoinen aukko, kun nyt ompeluinnostus on palannut jälleen! Onneksi peitetikkikoneen korvaa kuitenkin vallan mainiosti ompelukone. Katsokaa vaikka!Tarkkasilmäiset bongasivat kuitenkin tässä hupparimekossa peitetikkisaumat. Miten ne on tehty? Kokeilin lainahusqvarnallani hunajakenno-ommelta ja ompelin saumat päällekkäin tavallisesta poiketen. Näin saumoista tuli tosi pehmeät ja litteät. Paksuun collegekankaaseen tekniikka sopii loistavasti, sillä muuten lasten vaatteissa tulisi vähän liian tujut saumat suhteessa vaatteen kokoon. 

Vinkki hunajakennon onnistumiseen: Aputikkaa ensin kankaat päällekkäin koneen pisimmällä suoralla tikillä. Itse ompelin pistonpituudella kuusi. Sen jälkeen ompele päälle hunajakenno-ommel ja ratko alla oleva aputikki pois. Sen pitäisi lähteä helposti vetämällä. Suosittelen tätä, sillä muuten kankaat tuppaavat liikkumaan ja erkanemaan toisistaan ja mahdollisesti saumakin alkaa aaltoilemaan venyessään. Aputikki tukee saumaa ja estää venymisen. Kuulostaa hitaalta, mutta todellisuudessa säästät sekä nuppineulottamisen, että mahdollisen purkamisen vaivan. Hunajakenno-ommelta ei niin vain puretakaan...


Karnaluksista ostin viime kesänä tarvikekääntäjän, jonka olen teipannut ompelukoneeseen kiinni. En käytä sen kanssa kaksoisneulaa, vaan erästä hyväksi havaitsemaani joustotikkiä. Näin kantin nurjalle puolelle tulee siisti peitetikkiommel siksakin sijaan. Husqvarna Opal 650:ssa se näyttää tältä...


Vinkki kääntäjän käyttöön: Huomaathan, miten olen säätänyt tikin pituuden yli seitsemään? Paksu college ja resori vaativat pitkän tikin, jotta ommel ei jää junnaamaan eikä resori veny muodottomaksi. Olen myös löysännyt paininjalan puristusta 1-2 välille koneen ehdottaman 3:n sijaan. 

Vaatteen alkuperäinen kaava on Ottobre kidsin 3/14 Dinosaur-huppari koossa 110. Pidensin ja levensin helman pussihelmaksi. Ompelin käänteen alas, jonka jälkeen pujotin ohuen ja pehmeän kuminauhan kujaan. Näin kuminauha on helppo saada sopivan pituiseksi sovittaessa. Kangas on Hilcon pehmeää collegea ja se on ostettu Inkurista.16 kommenttia

 1. Ooi miten hieno! Mäkin haluan oppia ja tehdä tollasia hienoja juttuja :D

  VastaaPoista
 2. Aina kun lukee ja katsoo näitä sun ihania ompelujuttuja niin tulee hinku alkaa testaamaan mitä kaikkea omalla koneella saakaan aikaan! :) jotenkin sitä on monessa kohtaa jumahtanut tuttuun ja turvalliseen tyyliin tehdä. Ei välttämättä sillä etteikö osaisi muita tapoja, mutta niistä on jäänyt "kammo" kun ei ole ompeluharrastuksen alkuaikoina ymmärtänyt säätöjen sun muiden päälle... Nyt täytyy ehdottomasti taas testata kaikkia eri ompeleita koneesta! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos koet inspiraatiota lukiessasi :) Rohkeasti vaan kokeilemaan.

   Poista
 3. Aivan ihana mekko <3 Ja niin näyttää tyttökin tyytyväiseltä :)

  VastaaPoista
 4. Mulla tulee aina tällaisista niin uuden-koneen-kuume. Ostin itselleni uuden perusompelukoneen noin 7 vuotta sitten. Arvelin, ettei mulla ole tarvetta kuin ihan perus-peruskoneelle, joka tekee suoraa ja siksakkia sekä jonkinlaista hyvää jousto-ommelta. Viime vuosien aikana olen tajunnut, että mulla olis tarpeita vaikka minkälaiselle koneelle. Nyt olen luvannut, että kun Neiti täyttää kahden vuoden päästä 10 vuotta, hän saa minun nykyisen koneeni synttärilahjaksi ja itse ostan itselleni uuden. :) Tai saattaa olla, että hän saa sen jo 9-vuotislahjaksi.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hän ei pistä pahitteeksi, jos uusi kone pärähtää jo vuotta aiemmin :D saat sinä hyvän syyn ostaa uuden.

   Poista
 5. Hienot ja siistit taso-ompeleet! Nyt taidan tietää, mikä omassa puuhassani mättää. Mulla tikinpituuden voi säätää maksimissaan neljään, ja se todella helposti jää sykyttämään, jos yhtään paksumpi kohta tai venytystä liikaa. Optimaalinen paininjalan puristuskin pitäisi löytää. Oih. Ollapa peittari <3 Jotain samantyyppistä saumaa olenkin hunajakennolla ja vähän samantyylisellä ompeleella kuin sulla, tehnyt boksereihin ja ihanan sileä pinta kyllä tulee. :) Vielä kun ois ompeleissa enemmän valinnanvaraa ja säätömahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikinpituus ja paininjalan puristus tosiaan ovat ne avainsanat joustavien ompelussa. Harmillisesti esim Berninassa ei saa säädettyä ja pistonpituuttakin vain vitoseen... Murr. Onneksi on tämä lainakone!

   Poista
 6. Mäkin oon siirtynyt ihan lähes täysin näihin valetikkeihin. Ootko huomannut ompeleen 1/12? Minusta se on kaikkein lähimpänä oikean peitetikin ulkonäköä. Käytän itse sitä. Hunajakennosta en oikeen tykkää. Jotenkin se on ollut niin pitkään kässälehdissä sellaisena alempiarvoisena korvikkeena peittarille ja jälki on kummiski aika kaukana siitä. Mut minusta on ihan loistavaa et ompelukoneetkin taipuu näihin. Itselläni on jäänyt saumurin käyttökin aika vähälle. Nopeampihan se toki on, mut ompelukoneeseen on helpompi vaihtaa just oikeen väriset langat. Söpö paita/tunika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun vinkkasit niin menin heti katsomaan. Totta! Kyllä tuota täytyykin heti testata :) Ja just ton helppouden takia teen ompelukoneella. Ei ole miljoonaa lankarullaa sekä saumuriin että peittariin. Pienemmällä aivalla selviää!

   Poista
 7. Ihana mekko:) Tuota tekniikkaa täytyy muuten kokeilla! Piti käydä netistä kurkkimassa tuota Janomea ihan huvikseen.. Minkälainen se päällipeitetikki oikein on, ei näkynyt kuvia ainakaan..Ymmärsinkö oikein että on siis eri juttu kuin tavallisen peitetikkikoneen ommel? Minun Pfaffista löytyy ihan valepeitetikki niminen ommel, ja todellakin näyttää aivan kuin peittarin ommel..ei aivan yhtä joustava kuin peittarilla tehty, mutta oikein toimiva silti. Hyvä ompelukone todellakin korvaa peitetikkikoneen. Aika vähälle käytölle on itsellänikin peittari nykyään jäänyt uuden ompelukoneen myötä. Ainut, että peittarin ketjutikki on ihan loistava esim.merinovillojen ompelussa..Tulevassa postauksessani muuten esittelenkin tarkemmin oman Pfaffini ompeleita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sellanen leveä kolmeneulainen tikki. Uikkareissa esim monesti näkee ja urheiluvaatteissa. Kaikissa missä tarvitaan litteitä saumoja.

   Poista
 8. Ihana paita! Mä en ole tullut edes ajatelleeksi kuinka helpolla ompelukoneellakin saisi "matkittua" peitetikkiä. Säähän saat näillä ompeleilla näyttään peitetikkikoneen ihan turhalta kapistukselta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se periaatteessa on turha jos ompelukoneella voi korvata ;)

   Poista