SUOMEN KÄDENTAIDOT 2015 -MESSUT JA ARTTU ÅFELDT

*yhteistyössä Tampereen kädentaitomessut 

Kuten jo edellisessä postauksessa sanoinkin, niin viime lauantai meni Tampereella kädentaitomessuilla. Kuljin käytävillä tavaten mitä erilaisimpia myyntikojuja ja tuotteita. Kangasostokset olivat aika maltilliset, langat puolestaan houkuttelivat tällä reissulla enemmän. Sitten silmiini osui kyltti Vuoden artesaanista. Sillä tiellä tässä postauksessakin ollaan. 


Samalla kun ystäväni tutki villahaalareita, minä otin pari askelta sivummalle ja tutkin esillä olevaa vaatekokoelmaa. Sen siluetit toivat mieleen soturin, mutta yhtä hyvin niitä olisi voinut kuvitella naisen päälle. Malliston angrodyyniys herätti kiinnostuksen. En voinut kuin hämmästellä miten hienoja yksityiskohtia töissä oli. Painoin kyltin tekstin mieleeni: "Vuoden artesaani 2015 Arttu Åfeldt". 

Kotona keräsin rohkeuteni ja laitoin Artulle viestiä. Onnekseni hän vastasi nopeasti. "Tämä lupaa hyvää", ajattelin ja naputtelin hänelle muutaman kysymyksen koskien mallistoa ja kilpailuvoittoa. Pian sähköpostiini putkahtikin vastauksia, jotka kertovat intohimosta vaatesuunnitteluun nuoren suunnittelijan näkökulmasta. 


Osallistuit Vuoden Artesaani -kilpailuun vuonna 2015 ja voitit sen. Kertoisitko vähän voittoisasta kokoelmastasi. Onko sen taustalla joku inspiraation lähde?


Vuoden artesaani kilpailun voittaja valitaan portfolion perusteella. Minun portfoliona toimi blogini, joka toimii päiväkirjana tekemilleni töille. Voitettua sain palkinnoksi koota näyttelyn töistäni. Halusin näin tuoda esille töitä, jotka ovat ihmisille tuttuja blogini kautta. Tyylini suunnittelijana on kumminkin kehittynyt vuosien varrella, jonka vuoksi halusin tuoda näyttelyyn myös aivan uusia ns. julkaisemattomia töitä. Yksittäistä inspiraation lähdettä en osaa nimetä. Halusin luoda kokoelman joka kertoo minun oman tarinani.


Kauanko teit kokoelmaa?

Osa töistä on parikin vuotta vanhoja, joten kokoelmassa on töitä jotka olen tehnyt etukäteen. Kokoelma kasaaminen itsessään vei kuukauden. Aloitin sen työstämisen saatuani tiedon voitostani lokakuun puolessa välissä. Mitä materiaaleja työstät mieluiten ja miksi?

Lempimateriaalini työstämisen puolesta on nahka. Nahka on vaativa, eikä anna virheille mahdollisuutta. Nahkatöillä voi näin todistaa todellisen osaamisen. Pidän nahasta myös sen yksilöllisyyden vuoksi. Jos mahdollista ostan aina ns. varastolaatuista nahkaa. Arvet ja kulumat tekevät tuotteesta yksilöllisen.


Miten suunnitteluprosessisi etenee? Mistä lähdet liikkeelle? Teetkö itse kaikki prosessin työvaiheet suunnittelusta ompeluun?

Suunnitteluprosessi riippuu tilanteesta. Usein kuitenkin saan mielettömän idean jota alan työstämään. Toisinaan piirrän idean mutta suurimmaksi osaksi aloitan suoraan kaavoittamisen. Kaavoittajana olen erittäin huolellinen. Tykkään tehdä pieniä uusia kikkoja tavallisiinkin kaavoihin. Ennen tuotteen kokoamista kokeilen erilaisia saumavaihto-ehtoja. Tykkään erilaisista tikkauksista ja saumoista. Ne ovat usein hyvin loppuun asti suunniteltuja. Seuraavaksi aloitan tuotteen kokoamisen. Sovitukset ovat tärkeitä ja vältämättömiä. Tuotteen siluetti on itselleni tärkeimpiä asioita. Tuote on valmis vasta kun olen saanut kuvautettua sen. Jokainen tuote on oma tarinansa ja sen kuvauttaminen on osa sitä. Eli teen itse kaikki vaiheet suunnittelu- ja valmistusprosessissa.


Pidät myös portfoliota/blogia  töistäsi. Seuraatko itse aktiivisesti muita bloggareita tai instatilejä?

Seuraan muutamia muotiblogeja, lähinnä aasialaisia katumuoti-sivustoja. Muunmuassa Tokyo Faces sekä Tokyo Fashion. Instagrammissa seuraan itseäni kiinnostavia pukeutujia sekä persoonia, paljolti myös he ovat Aasiasta. 
Kerro joku mieleenpainuvin kokemus vaatesuunnittelu-uraltasi.

Ensimmäinen naisten vaatteni jonka olen koskaan tehnyt on iltapuku äidilleni TV-ohjelmaan Tuhkimotarinoita. Olin tuollon päässyt juuri yhdeksänneltä luokalta, eli minulla ei ollut mitään käsitystä kaavoittamisesta. Tästä huolimatta puku onnistui! Puvun teko oli kumminkin usean tuskaisen kyyneleen tulos. Olen aina pyrkinyt täydelliseen lopputulokseen jonka myötä suunnitteluprosessi tulee suoraan sydämestä. Kyseessä oli kumminkin ensimmäinen TV-puku, joten olihan sen oltava upea!

Terveiset vaatesuunnittelualasta/ompelusta kiinnostuneille

Ala ei ole helppo. Se vaatii paljon voimaa ja itsevarmuutta. Se vaatii sen että olet oma itsesi. Kunhan muistaa pitää unelmistaan kiinni voi ne saavuttaa! Meillä on yksi elämä, yksi iso unelma.
Kiitos Arttu Åfeldt!

kuvat: www.arttuafeldt.com

9 kommenttia

 1. Mielenkiintoista oli lukea enemmän Artun ajatuksia, kiitos hyvästä jutusta!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen näkökulma messuviikonloppuun! Olipas kiva lukea lisää vuoden artesaanista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Messupostauksia lukeneena ne noudattavat yleensä tiettyä kaavaa. Toki ymmärrän, koska itsekin hingun kovasti kertoa mitä matkasta tarttui :) En halunnut toistaa lukemaani, vaan mennä oman kaavan mukaan.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen juttu ja kauniit kuvat.

  VastaaPoista
 4. Äh, luulin kommentoineeni, mutta tais jäädä ihan vaan ajatuksen tasolle :D mielenkiintoinen vaatesuunnittelija, hienoja ja omaperäisiä vaatteita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on jotenkin iättömiä, ajattomia ja samalla niin aikaa henkiviä. Tuon taidon kuin itsekin tavoittaisi :)

   Poista
 5. Hieno messupostaus, mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa! Onnittelut Artulle vuoden artesaani kilpailuvoitosta! Ihailtavaa rohkeutta.

  VastaaPoista