KAAVAPAPERISTA NETTIKAAVAAN. MIKÄ TÄSSÄ OIKEIN MÄTTÄÄ?

Edelliseen postaukseen tuli teiltä paljon kivoja vinkkejä. Mainittiin ainakin Heidi&Finn, Groovybaby and mama, Sewing in no mans land, Sofielantjes, My childhood treasures, lekala.com, Koot, Pikkupiltti ja Nosh. Herättelin myös toisaalla keskustelua aiheesta ja sain suhteellisen vähän vastauksia. Netin kaavamaailma on vielä valitettavan tuntematon suomalaiselle. Me olemme ilmeisesti vielä aika kaavoihin kangistunutta porukkaa.


Teemme paitoja samalla hyväksihavaitulla kaavalla sekä itsellemme, että lapsille kasvattaen silmämääräisesti vaatteen kokoa lapsen mukana. Uuden kaavan piirtäminen koetaan vähän työlääksi hommaksi, kaava-arkkien teippaamisesta nyt puhumattakaan. Kaikilla ei ole edes printteriä, joilla saisi nettikaavan tulostettua. 

Mullakin on valehtelematta puoli metriä hyllytilaa täytetty ompelulehdillä, joita selaan aina tietyn ajan välein. Kolme lasta takaa sen, että aina on tarvetta vähän erityyppisille kaavoille. Juhlavaatteille, perushousuille ja tunikoille on omat kaavansa, mutta ne mitkä sopivat vielä vuosi sitten eivät sovi enää tänä päivänä. Uusien kaavojen piirtäminen on väistämätön tosiasia, eikä sitä pääse karkuun vaikka kuinka yrittäisi. Huomaan jälleen ostavani uuden viidenkymmenenmetrin kaavapaperirullan. Se on kolmas laatuaan tämän viiden vuoden aikana.

Mutta muoti muuttuu ja omat mieltymykset siinä samalla. Viisi vuotta sitten ostetuissa ompelulehdissä on senaikaista lastenvaatemuotia.  Paperinkeräys olisi näille lehdille oikea paikka, mutta miksei niistä raaski luopua? Ehkä siellä yhdessä lehdessä saattaa olla juuri se kaava mitä tarvitsisin niihin eläinteemaisiin synttäreihin, joita saatetaan viettää kolmen vuoden päästä. Ajatuksenakin se jo kuormittaa, miksen siis osaa luopua niistä? 
Pdf-kaavat on tulevaisuutta, sanokaa mitä sanotte. Ne vievät korkeintaan tietokoneen kovalevytilaa, eikä niitä tarvitse sijoittaa kodissa näkyvälle paikalle. Printtaa uuden kun haluaa ja vaikka ensi vuonna uudestaan jos tarvitsee. Sen takia ne ovat alkaneet houkuttamaan. Luottamus nettikaavoihin on silti vielä lapsenkengissä. Moni on ommellut peruspaidan ehkä satoja kertoja, mutta miksi ne uuden paidan englanninkieliset ohjeet sitten tuntuvat vierailta? Tarvitseeko vielä sanallista ohjausta paidan ompeluun, vai uskaltaisiko luottaa vaan kaavoihin? Tai onko netissä maksaminen vielä niin uutta, ettei sitä ole opittu tekemään vieläkään?

Onneksi jotkut suomalaiset yritykset ovat lähteneet kehitykseen mukaan ja tarjoavat kuluttajalle nopeasti asianmukaisen kaavan suoraan omaan sähköpostiin. Kilpailuvaltti ehdottomasti, jos minulta kysytään. Siinä ajassa kun Ottobrelta lähtee yhtä irtonumeroa ostamaan ja odottelee sitä viikon verran postissa, on ompelija jo printannut, teipannut ja leikannut kaavat ja kankaat ja surauttanut itselleen leggarit. Toivon, että tulevaisuudessa tähän lähtisivät yritykset vielä useammin, ettei tarvittavaa kaavaa tarvitsisikaan ostaa ulkomailta. Nettimyynti on suomalaiselle ompelijalle nimittäin ihan tuttu juttu. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kankaita ostetaan netistä mieluummin kuin kivijalkakaupoista. Siinä samalla mukaan voisi napsauttaa kankaille sopivan kaavankin eikä tarvitsisi miettiä paypal-maksamisia tai luottokorttien väärinkäyttöjä. Kaava kilahtaisi samantien sähköpostiin ja kuluttaja jäisi mielellään odottamaan saapuvia kankaita. 

Kuulostaako jo helpommalta? 

ps. Kuvissa on muuten viimeisin ompelukseni meidän neitokaiselle. Se on tehty Ottobre 4/11 kaavalla Dreamland. Kankaan on suunnitellut taitava Unikuun Terapiahuoneen Jenni. 

Harmillista, että teitä lukijoita näyttää lähteneen lukijapaneelista viime aikoina. Kaikki eivät ilmeisesti ole pitäneet muutoksesta nimessä tai blogin sisällössä. Toivotan kuitenkin uudet lukijani tervetulleeksi, sillä olen huomannut teitä tulleen lisää ainakin Facesivujen puolelle :)

21 kommenttia

 1. Hieno tunika tuli. Mä huomasin nyt vuorokauden aikana lukijoista poistuneen yli 10 lukijaa :D mutta epäilen että ne on jotain tilejä jotka sulkeentuneet tai suljettu jne. Eihän kukaan voi olla tykkäämättä mun leimasinjoulukalenterista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä tuota kans ihmettelin! Mikähän tää juttu nyt on. Sulla on blogissa tosi makea ja valtavirrasta poikkeava joulukalenteri. Luulisi ihmisiä kiehtovan ennemmin kuin ärsyttävän.

   Poista
 2. Sellaisia pointteja, mitä en ole tullut ajatelleeksikaan! Itse en ole lähtenyt netistä juurikaan ostamaan, koska lehdistä on vielä löytynyt sopivia. Lisäksi se teippausrumba arveluttaa... Mutta sitä oon miettinyt, että tarviiko kaikkia piirrettyjä kaavoja säilyttää siltä varalta jos tarvitseekin? Onko kansion täydeltä kaavapaperia kuitenkin isompi harmi kuin tarvittaessa piirtää kaava uudestaan. Kaunis mekko tytöllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä heitän usein kaavan pois kun olen sitä käyttänyt, jos se oli huono. Jotain ihan tiettyjä kuten leggarikaavan olen säästänyt. Niitä kansiollisia kun mullekin kertyi ja kertyi ja ikinä en muistanut mitä siellä oli.

   Poista
 3. No minä löysin nyt blogisi uutena lukijana :D Tosiaan, nettikaavathan pysyvät koneella (tai Drivessa?) tallessa ja tulostettaessa voi leikata paperista suoraan sen koon, mitä tarttee - se kaavapaperille jäljentäminen kun on aika rasittavaa nysväämistä.. Ja koska sitä isoa teipattua/liimattua tulostearkkia on ärsyttävää säilöä (ainakaan mä en oo keksiny miten sen sais siististi taiteltua ja mihin mahtuis säilöön.. Nonni eli tämä blogipostaus selvästi herätti mussa ahaa-ilmiöitä ja kätevöitti varmasti mun hommia :) Tänks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne :) Tuo jäljentäminen on tosiaan se vaihe joka jää pois pdf-kaavoilla tehdessä. Mukava kuulla että postaus antoi ajattelemisen aihetta!

   Poista
 4. En oo tilannut vielä kertaakaan pdf-kaavoja, mutta aihe kiinnostaa kyllä. Itselleni jotain vaihtoehtoja olen katsellut. Kuten sanottua, monesti tulee käytettyä niitä samoja vanhoja kaavoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe tuntuu montaa kiinnostavan mutta käyttökokemuksia on toistaiseksi aika vähän. Jäädään seuraamaaan mihin kehitys vie :)

   Poista
 5. Minä huomaan käyttäväni myös niitä samoja peruskaavoja. Tosin muokkaan aina samalla kun leikkaan, ja ajattelin nyt siirtyä noihin pdf kaavoihin. Käteviä kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne mitä oon kokeillut, on tosi käteviä just kun ei tarvitse kaivaa lehtiä esille ja etsiä niitä kadonneita kaavan palasia tai piirtää alusta uutta. Sen kun vaan printtaa ja ehkä teippaa jos on niin iso kaava :)

   Poista
 6. Pdf- kaavoja on maailmalla kyllä pilvin pimein, minusta vähän liikaakin, harva erottuu niistä persoonallisella otteella, sillä samankaltaisia kaavoja on hirvittävästi, ainakin lapsille (tytöille). Joitakin kivoja lasten juttuja olen löytänyt esim. Straight grain, Compagnie M, Oliver + S , Made it Patterns (näitä olen ostanut, muttei ole blogiin asti vielä ehtineet) ja mikäs Violette Fields patterns vai mikäs se yksi nyt olikaan. Aloitteleville ompelijoille Pdf kaavat selkeine ohjeineen ovat ihan loistava juttu, itse taas paljon ommelleena ja kuosittelutaitoisena olen todella huono ostamaan kaavoja tai edes niitä kaavalehtiä. Kaavassa pitää olla jotakin spesiaalia, sellaista mitä on liian laiska itse kuosittelemaan tai jotakin omaleimaista, mitä ei halua suoraan toiselta kopioida, jotta se lähtee mun mukaan :D. Henkilökohtainen toiveeni kaavamaailmaan onkin vaativammat/monipuolisemmat mallit ja siksi ehkä lehdistä Burda on mun suosikki, kun siinä on aina monenlaisia juttuja. Oon juuri tänä syksynä itsekin , hyvin pintapuolisesti tosin, tutustunut hieman tuohon pdf-kaavamaailmaan. Luulen, että yksi syy siihen, miksi ollaan jäljessä tuosta pdf-kaava hommasta ainakin lasten puolella on ihan Ottobre. Suomessa se on jo 15 vuotta tarjonnut laadukkaita kaavoja kotiompelijoile, kaikissa maissa näin ei ole ja pdf-kaavoille on ollut ehkä tilaustakin enemmän kuin meillä täällä. Lehti on laajentanut nyt hienosti ulkomaille ja tuntuu että on esim. Portugalissa hienossa nosteessa. Ja onhan meillä tietysti upea pdf-kaavoja tarjoava Named, joka jostain syystä on suositumpi ulkomailla kuin meillä täällä koto-Suomessa.Itsekin ihailen heidän kaavojaan, mutta eipä jostain syystä ole tullut tilattua (olen surkea ostamaan netistä muutenkin) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelijoita on juuri niin monen tasoisia, että sieltä haastavammasta päästäkin kaipailisi uusia kaavoja. Sun tekemissä töissä on monesti niitä tosi mielenkiintoisia ja haastavia yksityiskohtia. Oon aina ihaillut sun taitoa kuositella kaavasta omaleimainen :)

   Ottobrea jäin mäkin miettimään, mutta niinkuin monessa muussakin asiassa, niin monopoliasema ei oikein ole hyvä. Kilpailijoitakin on ollut mutta ainakin season looks kaatui heti alkuunsa. Suuresta käsityölehdestä eikä burdasta tunnu olevan haastamaan ottobrea. Jonkun verran olen kyllä lukenut Ehta- ja Ruska -kaavojen käytöstä lapsilla ja nehän on yksittäiskaavoja. Tässä olisi markkinasauma kyllä suomen maassa.

   Namedia olen itekin kuolannut, koska tykkään heidän tyylistään. Kokeiltavana olisi Kielo wrap dress. Se näyttää aivan ihanalta :)

   Poista
 7. Minä löysin uutena lukijana muutama viikko sitten tänne (ja meni viikko ainakin, ennenkuin hoksasin mistä olet tutun näköinen, terveisin yksi kassatyttö ;)) ja mä kyllä tykkään sun tyylistä älyttömästi! Oon itse pääasiassa neulonut viimeiset 20 vuotta ja tänä vuonna hurahtanut myös ompeluun. PDF-kaavat ovat suuri suosikkini, en oikein osaa edes lehdistä etsiä ja katsoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikä! :D kyllähän tuo nyt soittaa kelloja kun sanoit!¨

   Kiva kuulla että on tyytyväisiä pdf-käyttäjiäkin ja se kannustaa itseäkin kokeilemaan tätä kiinnostavaa suuntausta.

   Poista
 8. Mä löysin vasta joku aika sitten Namedin ja sen kautta ekaa kertaa pohdin pdf kaavan tilaamista. Mulla kynnys on ehkä kuitenkin hinnassa, sillä tuntuu jotenkin tosi kovalta maksaa sama hinta yhdestä kaavasta, mitä maksaa kokonaisesta kaavalehdestä. Kun ajattelen että tilaisin, pitäisi kaavan olla erilainen kuin peruspertsat ja sitten taas sellaisia ei haluaisi tehdä montaa kappaletta. En tietenkään ajattele että kaavanpiirtäjän työtä pitäisi polkea hintoja laskemalla mutta en voi sille mitään että tuntuu kalliilta. Ja älä välitä vaikka lukijoita poistuisi, kaikkia ei voi miellyttää ja tärkeintä on että ne jää ja ne uudet löytää blogiin ketkä on aidosti kiinnostuneita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hintahan siinä on itselläkin jarruna. 13 € kaavasta, mutta toisaalta se sisältää tosi hyvät ohjeet ja sen kun vaan printtaa ne osaset ja alkaa tekemään. Kaikki siis ajateltu minun puolestani.

   Niinhän sen pitäisi ollakin, että vain kiinnostuneimmat täällä on ja itsehän niin sanoinkin että turha jäädä roikkumaan ja lukemaan jos tyylini ei miellytä :D Sitä saa mitä tilaa!

   Poista
 9. Mä tykkään että saan plärätä ja katsella, hypistellä. Jos Verson puoti/Käpynen/Koot/Majapuu (mitä näitä nyt on) olisi täällä lähellä, satavarmasti ostaisin paljon mielummin kivijalkaliikkeestä kankaani. Tykkään tunnustella käsissäni. Netistä tilatessa on aina vähän yllätys, minkälainen tarkalleen joku kangas on.

  Mutta asiaan: en tiedä miksi pelkään pdf-kaavoja. Se tulostussavotta ehkä. Pitää tulostella testisivua ja mittailla, että on oikeassa koossa. Mustetta kuluu ja paperia, mutta toki välttyisi siltä ärsyttävältä kaavanjäljentämiseltä kun suoraan vaan aina printtaisi sopivan koon. Varmaan paljon helpompaa kuin kuvittelen. :) Namedia pitääkin käydä katsomassa, kiitos Krista vinkistä! Tykkään suosia näissäkin kotimaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen maantiede kyllä takaa että ne on tuolla pitkin kyliä eikä täällä pk-seudulla. Meillä on vaan suurin kauppaketju, mutta rehellisyyden nimissä sitä toivoo välillä vähän erityyppistä valikoimaa varsinkin noihin lasten juttuihin. Omiin töihin löytääkin kyllä hyvin eukkarista usein.

   Kotimaisuutta haluan minäkin suosia ja siksi kannustaisinkin muitakin yrityksiä samaan, ihan vaan pienessä mittakaavassa. Ne kaavathan lähtee painofirmaan kuitenkin sähköisesti, niin miksei samalla vaivalla antaisi asiakkaiden käyttöön niitä suoraan maksua vastaan. Toki sitten pitäisi olla laatuohjeet siinä sivussa antaa myös.

   Poista
 10. Mä oon nyt vähän alkanut seurata myös Saksan ompelu(blogi)skeneä. Täällä käytetään tosi paljon pdf-kaavoja. Ainakin ompelublogeissa esitellyt sekä lasten (niissä on kyllä myös Ottobrea, se on täälläkin suosittu) että etenkin aikuisten kaavat ovat useimmiten pdf-kaavoja. Niiden tekijöitä on monia, vaikkapa nyt Schnittreif, Milchmonster, Klimperklein, Lillesol & Pelle, Pattydoo ja Frau Liebstes. Mustakin toi teippailu on ärsyttävää (ja sitä paperin kulutusta aina tuskastelen), mutta toisaalta sitten taas tosi yksityiskohtaiset ohjeet vinkkeineen on etenkin kokemattomille ompelijoille käteviä. Luulen, että kokeneet ompelijat tulostaa vaan kaavan ja skippaa ohjeet.

  Onhan se ihan totta, että yhden tai kahden kaavan hinnalla saa varmaan jo käsityölehden, mutta toisaalta nään asian myös niin, että jos siellä lehdessä ei kuitenkaan ole kuin se sama määrä kiinnostavia kaavoja, voi yhtälailla täsmäetsiä itselleen sopivan pdf-kaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä yhden mieleen tulleen hyvän puolen: noi pdf-kaavat menevät melkeinpä poikkeuksetta valmistumisensa jälkeen ensin koeompelukierrokselle, jolloin esimerkkejä eri toteutuksista eri kokoisten ihmisten päällä näkyy blogeissa ja viimeistään sitten ihan viimeistellyn, valmiin kaavan kuvissa.

   Poista
 11. Minä olen ajatellut, että säästän kaikki kaavat, mutta totuus on se etten useinkaan palaa vanhoihin kaavoihin. Nykyään uskallan heittää kaavoja pois ja tuumata uuden paremman löytyvän kohta.

  Toki peruskaavat, jotka olen muokannut itselle ja lapselle sopivaksi ovat hyviä ja pääsevät monta kertaa käyttöön.

  Itse olen sitä mieltä, että PDF-kaavat ovat tulevaisuutta ja käyttäisin niitä enemmänkin. En kaipaa lehtiä ja paperiroskaa.

  VastaaPoista