TALVIHÄÄT JA KYNÄMALLINEN KUKKAMEKKO

Talvihäät osuvat kohdalleni tänä vuonna peräti kahdesti, vaikka aiemmin olen juhlinut pelkästään kesähäissä. Niinpä oli tällä kertaa turvauduttava muiden kirjoittamiin vinkkeihin siitä, mitä vieraat voivat talviseen juhlahetkeen pukea ylleen. Jos olette yhtä ulalla kutsujen asuvalinnoista kuin minä olin vielä hetki sitten, niin nyt silmä tarkkana.

Suurin rajoittava tekijä on toki kutsujen etiketti. Smokki tai tumma puku kutsukortissa tarkoittaa naisille joko puolipitkää tai pitkää juhlamekkoa. Iltatilaisuuteen valitaan laadukkaat korut ja sirot kengät mekon pariksi. Hattua ei päähän laiteta, ellei tilaisuus ole päiväsaikaan.  

Seuraava vaihe on mun mielestä se hankalin osuus, eli puvun mallin valinta. Toisilla on vielä lisäksi jotakin rajoittavia tekijöitä, kuten meneillään oleva raskaus tai imetys. Nämä toki pitää ottaa huomioon asiaankuuluvasti. Tällä kertaa itse pääsen sen suhteen helpolla, sillä vatsa on vuosiin taas normaalitilassa eikä imetyskään kuulu illan suunnitelmiin. Toiset juhlista sattuvat vielä olemaan "aikuisten bileet", eli lasten perässäkään ei tarvitse juosta. Tästä syystä päädyinkin itselleni uuteen malliin, eli polvipituiseen kynämekkoon lyhyillä hihoilla.

Värillä on toki väliä. Hyvien tapojen mukaisesti häihin ei laiteta valkoista, mutta joissakin häissä myös musta on takuuvarmasta sävystään huolimatta no-no. Punainen sävy on usein kaunis, mutta vetää huomiota itseensä magneetin lailla. Kaikki kunniahan tuona päivänä pitäisi olla morsiamella, eikä vieraiden kannata alkaa kilpailemaan huomiosta morsiamen suurena päivänä. Oma valintani oli kukkaisa scubakangas, josta suunnittelin itselleni illan asun. Sen pohjasävy on neutraalin lämmin. 

Kankaana scuba on erikoinen yhdistelmä polyesteritrikoota ja joustocollegen jämäkkyyttä. Siinä on himmeä kiilto eikä se juuri purkaudu eikä veny eikä vanu ommellessa. Saumat on ommeltu suoraompeleella ompelukoneella ja huoliteltu lopuksi saumurilla. Päällä mukavan joustava, mutta silti arvokas. Takana oleva piilovetskari avittaa napakan asun päälle.Aloitin ihan perusmallista, jonka piirsin omille mitoilleni Jokatyypin kaavakirjasta. Projekti olikin varsinainen sillisalaatti, koska mekossani on kaikkea kokojen XXS ja M väliltä. Uskomatonta! Tässä taas huomaa, miten yksikään meistä ei ole yhden koon ihminen ja ongelmat ne on hoikillakin. Mulla esimerkiksi on ihan ladonovihartiat verrattuna XS lantiooni, vatsa on poikamaisen suora ja rintamus tällä hetkellä kokoa S. Piirtäminen kokojen välillä oli aikamoista taiteilua ja niinpä päädyinkin sovittamaan jokaisen sauman kohdalla ja nuppineulottamalla saumoja uudelleen ja uudelleen. Kyllä se kannatti, sillä miehen ensimmäinen lause oli: "Tosi hieno, teitsä ton ite?!". Hypin tässä vaiheessa riemusta. Tottakai mä tein tän ite!

Mitäs tämä lysti sitten kustansi? Kankaan hinnaksi sain 14 € Eurokankaasta ja ompeluaikaa meni neljä tuntia. Nyt vielä etsimään jostain kauniit mustat avokkaat ja koruja, laukku ja ehkä uusia meikkejäkin... Ja uusi, valovoimaisempi kameran objektiivi. Pahoittelut rähmäkuvista, tää on niin tätä joulukuuta. Leikitään, että näissä kuvissa on kauheen kiva tunnelmavalaistus. Eiks ookki?

28 kommenttia

 1. Siis 4 tunnissa?! Waude, ehkä mäkin joskus pääsen tuohon ompelutahtiin.. :D
  Mekko istuu sulle täydellisesti, kannatti nähdä vaivaa eri kokojen yhteensovittamisessa. Häät on aina vaikeat pukeutua, varsinkin kun nykyään pukusäännöistä ollaan montaa mieltä: jotkut toivoo niissä pitäydyttävän, joillekin on ihan sama. Että periaatteessa on ihan ok käyttää mustaa, eikä kukaan oikein välttämättä oikeasti pidä kiinni hameenhelman pituudesta (mä en ainakaan ole aina pitänyt). Toki on hyvä kunnioittaa hääparia oikeanlaisella pukeutumisella, ja tämä kyllä ehdottomasti sopii. Sekä sulle että juhliin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelujärjestys sujuu itellä niin soljuen, että siihen ei mene aikaa. Sen sijaan kaikki leikkaamisvaiheet ja mallailu ja kankaiden asettelu vie eniten mulla aikaa :) Tuosta mustasta vielä, niin kutsukortissa oli maininta ettei mustaa eikä valkoista saisi laittaa vanhojen tapojen mukaisesti. Sitä kunnioittaen yritin valita jotain muuta tällä kertaa :)

   Poista
 2. Tyylikäs ja kaunis mekko, scuba on tuohon loistava valinta <3! Ja lohdullista kuulla, että muillakin on pulmansa hämärien kuvien kanssa ;) Ihan toivoton pimeys ja harmaus ketuttaa täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannariina :) Pimeys tosiaan vallitsee. Koitin keksiä tähän yhtä ratkaisua. Kurkkaapa seuraava postaus, olisiko valoisampia kuvia...

   Poista
 3. Todella kaunis mekko. Kauniit leikkaukset ja selkään avautuva kaula-aukko on lähes aina hieno. Kaunis kangaskin. Istuu hienosti: kannatti sovitella joka vaiheessa. Itse kans sovittelen paljon ja viilaan. Mallinukke ois iso apu. Mut mun pelastus on tarkkasilmäinen mies. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Mulla on mallinukke, mutta hänen tissit ja peppu on väärillä kohdilla ja sillä on liian pitkä selkä. Jotain pystyy sen päällä mallailemaan, mutta viralliset sovitukset tehtävä omalla kropalla.

   Poista
 4. Teitpä kauniin mekon. Minulle tuo scuba on sillai uusi materiaali, etten ole sitä koskaan käyttänyt mihinkään, en edes hypistellyt. Varmaan kannattaisi tutustua, kun sitä niin paljon kehutaan. Meilläkin oli viikko sitten talvihäät. En muista, milloin olisin pukeutunut ostoiseen mekkoon, mutta nyt sen tein. Mulla ei ollut minkäänlaista inspistä alkaa tekemään mekkoa ja kun löysin valmiin Masain mallistosta, niin se oli siinä. :) Talvihäät on kyllä ihanaa vaihtelua, kun itsekin olen tottunut kesäaikahäihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kokeilemisen arvoinen. Olen siitä vähän kahden vaiheilla..tykkäänkö vaiko en. Niitäkin on muuten eri laatuja! Kannattaa hypistellä ja venytellä mikä tuntuisi omimmalta :)

   Poista
 5. Loistavaa! Sait todella kauniisti sovitettua kuviot. Myös tuon matriaalin käyttö on hieno idea 👍

  VastaaPoista
 6. ihana kangas. onko siinä sellainen kalanruotopohjalla?

  VastaaPoista
 7. Wau, tosi upea mekko! En olisi itse osannut ajatella, että scubasta saisi noin tyylikästä, mutta sehän on ihan nappivalinta tuohon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Leggarimatskuna sitä yleensä onkin käytetty. Minusta alikäytetty materiaali Suomessa ehdottomasti.

   Poista
 8. Upea, tyylikäs ja naisellinen mekko! Sopii sinulle todella hyvin. Hyvin näissä kuvissa valoa on :). Mutta onhan se kyllä totta, että tähän vuodenaikaan ei se valovoimainen objektiivikaan meinaa kaikkia tilanteita pelastaa. Talvihäät ovat omanlaisensa tapahtuma, voi olla tosi kylmää ja ulkona ei kauan tarkene. Kuukauden päästä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta omista talvihäistä, kyllä siellä oli aika paljon mustaa naisvieraidenkin vaatteissa. Ehkä se on juurikin tuo talvi, joka monella kääntää värit pois ja halutaan pukea mustaa ylle. En minä siitä pahastunut, huomasin vaan, miten tummasävytteiset vieraiden vaatteet olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi <3 Tuossa aiemmin Johannalle vastasinkin, että meidän kutsukortissa oli maininta mustasta ja sitä ei toivottu. Joten näillä mennään :)

   Poista
 9. Upea mekko, istuvuus on kyllä täydellinen! Kuosikin sopii talviseen juhlaan hienosti. Scuba onkin minulle ihan uusi tuttavuus. Olen tässä yrittänyt ommella itselleni mekkoa, vaihtanut jo kaavaakin välillä kun en saa muokattua sopivaksi..mallinukesta tosiaan ois paljon apua, hankala meinaan tökkiä nuppineuloja tuonne selkäpuolelle...täytyy ehkä harkita sellaisen ostoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo <3 Mitä kaavaa olet kokeillut? Hmm... Ehkä joskus kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Toisaalta sitä tulee vähän sokeaksi itse omille töilleen ja on liiankin kriittinen. Ehkä uusi kaava toimisi ja saisit mekon tehdyksi :)

   Poista
 10. Tosi kaunis mekko! Kangas on kaunis, ja selkämys upea. Sopii just eikä melkein häitä varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paulina. Selkämykseen olen itsekin tosi tyytyväinen. Se oli muuten pakon sanelema juttu. Vetskari olisi ollut muuten liian lyhyt :D

   Poista
 11. Upee! Hei mä oon nyt jotenki pudonnu kelkasta, sun jutut ei oo päivittyny mulle hetkeen ja nyt tulin kattoon et ootko pistäny pillit pussiin! Omituista..mä nyt koitan lisätä sut uudestaan lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ompa kumma juttu :/ Olen kyllä postaillut nyt vähän harvemmin kun meillä on ollut vauvan kanssa vähän rikkonaisempia öitä eikä siitä ole juuri kerrottavaa. Ompeluun ja käsitöihin olen purkanut nyt väsymystä ja niistä bloggailen vähän harvemmin :)

   Poista
 12. Vautsi! Pitäisi itsekin tutustua tuohon scubaan, kun siihen nyt törmää joka puolella. Todella hieno mekko sekä kuosiltaan että malliltaan. :)

  VastaaPoista
 13. Yksinkertaisen tyylikäs :) Tykkään erityisesti tuosta selästä. Ja 4 tuntia, ohhoh, minä oon tällä viikolla nypertänyt paria joululahjaa ja tuntunut, ettei edisty ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus hitaammin, joskus nopeammin. Maaliin pääsee kumpaakin reittiä :)

   Poista