JOUSTAMATTOMAT VS. JOUSTAVAT

Koitin pari postausta sitten mainostaa vähän uudistunutta blogin jaottelua. Tunnistekenttään on nimittäin valikoitunut jaotteluksi joustamattomat ja joustavat. Kankaisiin perehtymättömälle asia ei välttämättä ole selvä. Nimensä mukaisesti kuitenkin se liittyy kankaiden (ja sitä kautta myös vaatteiden) ominaisuuksiin. Mistä erottelu juontaa juurensa? 

Kaavojen valitsemisessa sillä on olennainen merkitys. Joustavalle suunniteltu kaava ei sellaisenaan onnistu joustamattomasta materiaalista tehtynä. Jako materiaalien välillä tuntuu myös uurtavan rakoa ompelijoiden keskuuteen. Molemmilla puolilla on omat kannattajansa. Toiset vannovat joustavien kankaiden nimeen, eivätkä koske joustamattomiin pitkällä tikullakaan. Mistä me oikeastaan puhummekaan kun erottelemme kankaat joustaviin ja joustamattomiin? Nyt seuraa ihan lyhyt koonti kudotuista ja neulotuista kankaista.

Neulotut kankaat eli neulokset

kuva täältä

Jos olet koskaan neulonut mitään, tiedät että neuleessa pinta muodostuu silmukoista. Ne muodostavat pintaa, jossa on joustoa. Iso pinta muodostaa joustavan kankaan. Nykyään vielä lisätään kankaisiin joustavaa lankaa, elastaania, joka antaa kankaalle uusia ominaisuuksia. Elastaanitrikoot ovatkin suosittuja siitä syystä, että ne mahdollistavat vartalonmyötäisien vaatteiden tekemisen ja pukemisen ilman vetoketjuja ja nappeja. Sen ansiosta kangas palautuu käytön jälkeen muotoonsa eikä sitä tarvitse kummemmin muotoilla pesunkaan jälkeen.

Kudotut kankaat 

kuva täältä

Yleisimmin käytetyt palttinasidoksiset kudotut kankaat eroavat neuloksista nimenomaan joustamattomuuden ansiosta. Kudottu pinta muistuttaa kudottua mattoa, mutta kuteet ovat pienenpieniä lankoja matonkuteiden sijaan ja loimilangat erottuvat pystysuuntaisina viivoina. Nykyään elastaania on lisätty näihinkin tuomaan mm. stretchfarkkuihin joustoa. 

Tuntuma vaikuttaa kankaan valintaan

Tärkein ero näiden kahden välillä onkin tuntuma. Neulokset joustavat, mukautuvat ja tuntuvat käteen pehmeiltä. Kudotut kankaat ovat tiiviitä ja jämäköitä. Toki niistäkin löytyy pehmeitä versioita, mutta yleensä se tarkoittaa ohuempaa kangaslaatua. Jako näiden kahden välillä on ja pysyy ja useimmat ompelijat valitsevatkin sen joustavan version. 

Syitä on monia. Olen kuullut ainakin nämä: 

"Surauttelen saumurilla joustavia"

"Teen vaan joustavista koska niitä on helpompi ommella"

"Haluan, että vaate on helppo pukea"

"Joustamattomien ompelu pelottaa, ja ne tuntuvat epämukavilta"

Mikä on johtanut joustamattomien kankaiden epäsuosioon? 

Väärän kokoiset vaatteet ovat heittäneet epämukavan leiman joustamattomien kankaiden ylle. Niiden käyttäminen on pönöttämistä ja ahdistuksen sävyttämää. Niistä halutaan pikaisesti eroon eikä niitä haluttaisi käyttää edes sukujuhlissa. Viittaan väärällä koolla liian pieniin vaatteisiin. Se väljyys mikä toimii joustavalla vaatteella on usein lähes mahdotonta joustamattomalle. Olen nähnyt jopa miinusmerkkisiä väljyyksiä rinnanympäryksissä joustavien kaavoissa. Silloin kangas on pingotettu pinnan päälle niin, että se on hieman venytetty. Tässä muodostuu sama efekti kuin kelmulla, jota koitetaan pingottaa hankalanmuotoisen leivonnaisen päälle. Syntyy vetoja ja viivoja, joista käytetään nimityksiä kainaloryppy tai pussittaminen. Vaaditaan siis erittäin joustava kangas, jotta vetoja ei synny. Useimmat trikookankaatkaan eivät ole niin joustavia, jotta vältyttäisiin vedoilta, kainalorypyiltä ja viivoilta vaatteen pinnassa.Yhä useammin koitetaan löytää se mukavampi tie pukeutumisessa. Halutaan, että vaate on istuva ja vartalonmyötäinen, mutta halutaan välttää avaamis- ja kiinnittämismekanismeja. Joustavat trikoo- ja collegekankaat ovat tulleet kuin tilauksesta hätäiselle ompelijalle, mutta kaikkia istuvuusongelmia ne eivät ratkaise. Oikeastaan ne tuovat eteen sellaisia ongelmia, joista päästään joustamattomien ompelussa eroon tekemällä muotolaskoksia. Toinen syy kudottujen epäsuosioon on niiden täsmällinen ompeleminen. Kaavojen ja saumanvarojen pitää olla millilleen oikein leikatut, jotta sivujen pituudet täsmäävät. Pieni heitto voidaan korjata venyttämällä joustavia kankaita, mutta joustamattomia ei pelasta mikään. Ommeltaessa kappaleita toisiinsa kannattaakin käyttää ompelukoneen mittaviivainta, joka ainakin omassa koneessa on piirretty pistolevyyn. Silmämääräiseen arvioon ei joustamattomien ompelussa kannata luottaa. 


Ilo irti joustamattomista

Kudoituissa kankaissa on kuitenkin unohdettuja ominaisuuksia, jotka sopisivat lisäksi joustavista kankaista ompelevien arsenaaliin. Ensimmäinen vinkkini vino langansuunta. Kudottuihin kankaisiin saadaan joustoa leikkaamalla ne täysvinoon langansuuntaan. Kokeile vaikka! Lisäksi kangas laskeutuu nätisti sen ansiosta. Tämä vinkki sopii erityisesti hameisiin ja vesiputouspäänteissä se on itse asiassa ehdoton vaatimus. Vino langansuunta saadaan taittamalla kankaan oikea alakulma vasemman yläkulman päälle. Muodostuu 45 asteen kuvitteellinen viiva, joka asetetaan kaavan langansuuntaviivan kanssa päällekkäin. Kun kappaleet leikataan näin, ne joustavat. Hyödynnä muotolaskokset ja oikeat väljyydet

Toinen vinkkini on ommella istuva vaate, jossa on oikeat väljyydet tai kunnon muotolaskokset tuomassa vaatteeseen muodon. Vetoketjun ompeluun löytyy omat paininjalkansa ja kun sen kerran opettelee kunnolla, ei sitä tarvitse vältellä. Sitäpaitsi joustamattomaan vetoketjun ompelu on erittäin paljon helpompaa kuin joustavaan. Kangas ei ryttää ja veny ommellessa eikä sitä useinkaan tarvitse edes harsia kiinni. Kaavan voi valita myös tarpeeksi väljänä jolloin sen voi pukea kuten trikoovaatteen. Vöillä ja sitomisnauhoilla saadaan vaatteeseen muotoa. 

Vartalon muhkuroiden piilottamisessa joustamattomat vaatteet ovat hyvä valinta. Ne ovat jämäköitä, joten ne luovat suoria linjoja joita joustavat vartalonmyötäiset vaatteet vaan korostavat. Olo joustavien vaatteiden käytön ja istuvien joustamattomien välillä on sama kuin juoksisi lenkkiä ilman rintaliivejä. Vaate ei tue vartaloa yhtään ja ryhti valahtaa. Oikean kokoinen joustamaton paita tukee vartaloa kuin hyvät rintaliivit. Ne eivät tunnu päällä epämukavilta, vaan voit itse asiassa unohtaa niiden olemassaolon kokonaan. 

Kumpaa sinä käytät vaatteissa enemmän? Joustavaa vai joustamatonta materiaalia? 


19 kommenttia

 1. Olipa kiva postaus. Tuota vinoa langansuuntaa tai sen hyödyntämistä en tiennytkään. Hyvä vinkki. Itse ompelen sekä joustavista että joustamattomista. Enemmän ensimmäisistä mut minusta se ns. oikea ompelu on ompelua joustamattomista. Ja se on se homma missä joutuu oikeasti tutkailemaan oman kroppansa läpikotaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vino langansuunta on kyllä hyvä muistaa. Tosin sitten pitää varata luonnollisesti enemmän kangastakin. Juhlamekkoihin ja muihin laskeutuviin malleihin ehdoton :)

   Joustamattomista ompelu on kyllä kivaa vaihtelua joustaviin omasta mielestä. Eikä tule toistettua itseä, mikä ainakin omalla kohdalla latistaa ompeluintoa.

   Poista
 2. Kiitos, jaoit postauksessasi paljon hyödyllistä tietoa :)

  Ompelen useimmiten joustavia kankaita, koska lähes kaikki arjessa käyttämäni vaatteet ovat joustavia. Joustamattomien kankaiden ompelu on kuitenkin itselleni huomattavan paljon mieluisampaa kuin joustavien. Ei tarvitse oikoa trikookankaiden rullautuvia reunoja tai varoa venyttämästä kangasta ommellessa. Puuvillatrikoiden ja paksujen neulosten ommeltavuus on vielä ihan ok, mutta ohuemmat, viskoosia tai keinokuitua olevat neulokset ovat painajaismaisia ommella. Harmaita hiuksia pukkaa päästä jo siinä vaiheessa, kun yrittää asetella kangasta kaavojen kiinnittämistä varten. Kuitenkin erittäin joustavista kankaista saa parhaimmillaan aikaan kauniisti laskeutuvia vaatteita. Jokin pitkä oppimäärä ohuiden neulosten ompeluun olisi paikallaan :)

  Osaisitko neuvoa, kuinka merinovillaneulosta olisi paras ommella. Saumurilla, jousto-ompeleella vai kapealla siksakilla? Käytössäni ei ole saumuria, joten ajattelin kokeilla kahta jälkimmäistä. Hermostuttaa vaan, kun en ole aiemmin merinovillaa ommellut, enkä haluaisi saumoista kiharaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan :) Olen samaa mieltä että lycrakankaat on paholaisen keksintöjä ja lirut viskoositrikoot samaten. Hankalaa hommaa ja vaatii kaksin verroin keskittymistä kuin puuvillakankaalla.

   Merinovillaneulokset olen itse ommellut saumurilla, mutta voisin kuvitella joustavan tikin olevan ihan yhtä hyvä. Merinoneuloksen joustavuus vaatii vaan aika paljon ompelukoneelta. Suosittelen mallitilkkuun testaamaan paininjalan puristuksen ja tikin pituuden säätöjä.

   Poista
 3. Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä vähemmän käytän joustamattomia kankaita. Yksi syy on iän mukana lisääntyvä vatsan turpoamistaipumus iltaa kohti, joka johtuu taas hormonaalisista syistä ja lihasten kimmoisuuden muuttumisesta. Vino langansuunta on käytössä lähes aina ja kietaisumekot ja -paidat on päivän mittaan uudelleen säädettävissä. Loistopostaus kaikin puolin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hankala "ominaisuus", jota monet just kuvaa että joustovyötäröt olisi sen takia ihan ehdottomia. Voisin kuvitella tuossa tilanteessa itse suosivani mekkoja just niiden helppouden takia. Kietaisumekot ja paidat kuulostaa hyvältä ratkaisulta :)

   Poista
 4. Tarpeellista tietoa! En ole joustamattomista uskaltanut vaatteita ommella eikä se kyllä hyvistä perusteluistasi huolimatta innosta vieläkään :p En tiedä kuinka saisin omille kurveilleni sopivan kaavan ja luulen, että näyttäisin vieläkin lihavammalta kuin olen. Joku juhlamekko voisi joskus kyllä olla tarpeen tehdä mittojen mukaan, kaupan mekotkaan eivät yleensä mitoiltaan istu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ihan varma että susta saisi aivan upean daamin joustamattomilla ommelluissa vaatteissa. Tokihan olet nytkin jo :) Mutta varmasti jokaiselle löytyisi ne oikeat kikat.

   Poista
 5. Mukavaa ja valaisevaa luettavaa monille. Minä tykkään joustamattomasta, mutta en kyllä ole joustavaa ommellut oikeastaan kun yhden vaatteen verran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonnu Neuloja! Minäkin tykkään joustamattomasta. Ompelen niistä varmaan eniten loppupeleissä. Joustavien ompelukin on kivaa, suosittelen sitäkin kokeilemaan vielä uudelleen. Ja mallihan sen ratkaisee kummasta se kannattaa tehdä. Collegepaitaa ei saa farkusta ja niin edelleen :)

   Poista
 6. Mukava ja selkeä postitus! Minua on alkanut haluttaa ommella joustamattomasta itselle housut sekä kevätmekkoja. Aikoinaan aloitin ompeluharrastuksen teini-iässä nimenomaan joustamattomista kankaista ja mekoista ja paitapuseroista, ja niiden ryhdikkyyttä olen alkanut kaivata. Tosin trikoota on päällä tälläkin hetkellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin taustalla paljon joustamattomista ompelua ennen kuin uskalsin kokeilla trikoita. Mulla on muuten nyt päällä omatekemät vaatteet: Trikoopaita ja farkut. Ja olo tuntuu hyvältä, koska ovat oikean kokoiset :)

   Poista
 7. Vaatteissa ehdottomasti suosin joustavaa. Juuri sen takia, kun se ei ole ihan niin justiinsa. Olen sellainen surauttelija, ja multa menee osa ompelemisen riemusta siihen pikkutarkkaan nyherrykseen ja mittailuun - en ole yhtään sen tyyppinen ihminen, että jaksaisin viivottimella mittailla tarkkaan. Mulla on pari puuvillakangasta odottamassa, yhet farkutkin pitäisi pojalle tehdä. Pelottaa. :D
  Sen sijaan pussukoiden, laukkujen ym. ompelu joustamattomista on kivaa. Ja totta on, että vetskarin ompelu joustamattomaan kankaaseen ei ole temppu eikä mikään, lastenleikkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se just ompelussa on mahtavaa, kun materiaaleja on niin paljon että voi itse valita lempimateriaalinsa :) Taivas vaan rajana! Rohkeasti vaan pojan housujen kimppuun. :)

   Poista
 8. Tarpeellista ja hyvää tietoa monelle ompelua aloittavalle tai joustamattomia pelkääville :). Minä kunnolla ompelin joustavista vasta blogin myötä (opiskeluajan kurssilla pari vaatetta joskus 2000-luvun alussa). Kun kaikki muutkin, niin sitten minäkin. Minulle joustavista ompelu oli paljon haastavampaa kuin joustamattomista. Ymmärsin kuitenkin pian, miksi monet siihen ihastuu. Ne pienet mittamuutokset on helppo vetäistä venyttämällä kohdalleen. Mulle se on edelleen hieman mörkö omassa ompelussa, joissain vaatteissa näkee sen venytyksen saumoissa vaikka se ei kovin suurta olisikaan. Eihän sitä blogeissa näe, eikä kaikkien materiaalien kohdalla, mutta omissa vaatteissani huomaan kyllä. Toki trikoovaatteiden ompelu on hieman nopeampaa, kun voi pelkästään saumurilla hurauttaa. Yksityiskohtiin ja erilaisiin leikkauksilla kikkailuihin minusta parhaiten kyllä ne joustamattomat sopii. Taskut ja muut saa silitysraudalla pysymään muodossaan, eivätkä ne ommellessa lähde elämään omaa elämäänsä. Samoin saumoista saa paljon ryhdikkäämpiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis tietenkin, jos kyseessä ei ole mikään satiini tai vastaava :). Niissä on toki sitten ihan omat haasteensa.

   Poista
  2. No just näin! Ne venytetyt sauman näkee kyllä, jos katsoo oikein. Ei hyvä.

   Poista
 9. Hyviä huomioita. Kierrätysompelussa joutuu aika paljon tekemisiin nimenomaan joustamattomien materiaalien kanssa. Silloin on pakko miettiä istuvuutta juurikin muotolaskosten tms. kautta.

  Tosin huomaan itsekin, että mielellään laiskana ompelijana palaan neulosten ihanaan maailmaan. Ja lasten arkipukeutumisessa ne on vaan ehdottomia. Eli kaikelle on paikkansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätysvaatteissa on vielä monesti saumoja siellä missä ei tarvitsisi, kun ne tehdään pienemmistä palasista ja hyödyntäen alkuperäisen vaatteen mallia. Toisaalta sitten ne tuovat sitä ilmettä vaatteelle kun ei ole se ilmiselvin vaihtoehto :)

   Ja ehdottomasti, kuten jo sanoin niin collegepaitaa ei voi tehdä farkusta. Kaikelle on paikkansa <3

   Poista