TYYLI ITSE OMMELLEN - NÄIN PÄÄSET ALKUUN (JA TOIVOTTAVASTI MYÖS ONNELLISEEN LOPPUUN)

Oon  lukenut lukemattomia ompelupostauksia. Siis oikeasti ehkä jotain tuhansia. Poikkeuksetta melkein jokainen lähtee siitä oletuksesta, että lukija on itsekin ompelija. Jutut tehdään niin, että otetaan kuvat työstä ja kerrotaan vähän ehkä muutoksista kaavaan ja se on siinä. Uskon kuitenkin teidän lukijoiden joukossa olevan paljon sellaisiakin, jotka ehkä aloittelevat ompelua. Tai sitten sellaisia joita kiinnostaisi kovasti ommella itselleen, mutta jostain syystä junnaatte siellä lasten trikoo-osastolla. Vaikka lastenvaatteiden ompelu onkin kivaa ja teen sitä paljon itsekin, niin on virkistävää ja paljon hauskempaa ommella itselle. Mitä kaikkea oman tyylin ompelu sitten vaatii ja mitä työvälineitä siihen tarvitaan? Pysy mukana, sillä tämän postauksen tarkoitus onkin olla johdatus oman tyylin ompeluun. 

1. Nämä välineet tarvitset ja ne muut voit unohtaa (ainakin hetkeksi)

Mietitäänpä ensin välineitä. Ompelu on nimittäin välineurheilua, mutta jossain vaiheessa tulet huomaamaan omistavasi paljon turhaakin tavaraa mikä joskus markkinoitiin sinulle "ehdottoman tarpeellisena". Usko mua, kun sanon että oikeasti tulet pärjäämään tosi pitkälle kun sinulla on käytössäsi kunnon ompelukone, jolla voi ommella myös joustavia kankaita. Et tee Ikean tai halpamarketin koneilla juuri mitään, jos ompelet muutakin kuin verhon käänteitä. Hyvän ompelukoneen lisäksi kannatan saumuria. Sillä saat nätit huolittelut nurjalle. Ilmankin pärjäät, mutta saumurin hankkinut harvoin katuu valintaansa. Kolmas tärkeä työväline on mitta. Välillä kannattaa tarkistella mittanauhan paikkansapitävyyttä. Ei heti ensimmäisenä tule useinkaan mieleen, että mittanauhat venyvät käytössä varsinkin lapsiperheissä. On nimittäin tapahtunut ainakin kahdesti niin, että olen huomannut lasten vetävän köyttä tai toisiaan pitkin lattiaa mittanauhan avulla. Pidä mitat joko visusti tallessa, tai tarkista mitan paikkansapitävyys säännöllisesti. Tarvitset myös sakset. En ole mikään saksifanaatikko, joten mitkä tahansa fiskarsit sopivat mun tarpeisiin. Teroitan ne aina välillä ja hyvin leikkaavat. Näiden lisäksi tarvitset nuppineuloja tai painoja kaavojen paikallaan pitämiseksi. Merkitsemisvälineistä riittää askeettisimmatkin. Paras on mun mielestä tavallinen lyijykynä. Ratkojaa tulet valitettavasti tarvitsemaan aina. Ja niin, kaavapaperi. Sitä ei saa unohtaa. Hommaa tarpeeksi leveää ja pitkää paperia. Mun suosikki on Eurokankaassa myytävä 50 metrin rulla. 

2. Kankaista ja niiden valitsemisesta

Kun välineet on katsottu kuntoon, tarvitset kunnon kankaita ja harjoituskankaita ja lankoja. Hinta ei ole mikään tae kankaan kestävyydestä. On ihan sallittua ja suotavaakin venytellä ja tunnustella kangasta ennen ostamista. Nettikaupoista voi tilata näytemalleja ennen ostopäätöstä. Kannattaa lukea muiden kokemuksia ja selvittää kankaan pesuohjeet. Suosittelen, että heität tilaamasi koetilkun pesukoneeseen ja katsot mitä sille käy. Jos tässä vaiheessa näet paljon pesunukkaa, unohda sen tilaaminen. Paremmaksi se ei ainakaan tule käytössä muuttumaan. Toisaalta taas jos kangas kestää laatutestauksesi, olet ehkä löytänyt aarteen jota kannattaa tilata ja suositella muillekin. Suosittelen, että peset aina mahdollisuuksien mukaan kaikki ostamasi kankaat ennen ompelua. Silloin voit olla varma, ettei niissä ole kovin paljoa käsittelyjäämiä eikä ne myöskään muuta muotoaan ensipesun jälkeen. Vaate istuu samoin kuin sovittaessa. Vetoketjut eivät ala kupruilemaan eikä taskut venymään muodottomiksi.

Kankaan menekki kannattaa mitata ennen tilaamista. Nyrkkisääntönä naisten perustunikaan tarvitset selän pituuden + käden pituuden verran kangasta. 


(Sovituksesta puheenollen, jos innostut ompelemaan itsellesi enemmänkin, niin suosittelen mallinukkea. Ilmankin pärjäät, jos sinulla on kunnolliset peilit. Ostin omani ompelijanmaailmasta ja olen käyttänyt sitä vaativammissa töissä ja drapeerauksissa ja päälle muotoilluissa vaatteissa ja yksityiskohdissa. Olen ollut tyytyväinen sen hankintaan.) 

Vasta sitten kun välineet ja materiaalit on hankittu, pääset miettimään niiden käyttöä. 

3. Kaavan valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa

Kaavojahan on niin paljon kuin niitä vaan jaksaa selata. Mistä tietää mikä kaava on hyvä ja mistä sellaisia voisi löytää? Mikä kaava sopii omaan makuun? Olen itse aikoinaan aloittanut ompelun itselle muiden suositusten perusteella. "Tee tällä kaavalla, kaikkihan niin tekee..." ja sitten olen piirtänyt kaavan ja ihmetellyt miten se ei näytä itsellä ollenkaan samalta kuin sillä Annikilla viime viikolla. Ei tarvitse ehkä olla mikään penaalin terävin kynä tajutakseen, että sen vartalo oli ihan erilainen kuin minulla. Paremman tuloksen saat,  kun katsot kaavalehdistä tai nettikaavoista sellaisia naisia, jotka muistuttavat sinua itseäsi. Turha miettiä edes miltä se vaate päälläsi näyttää, jos mallilta puuttuu kolmekymmentä kiloa. Se voi näyttää ihan miltä vaan. Tai jos malli on vastaavasti pluskokoinen ja sinä hädintuskin teinipojan mitoissa. Ainoa järkevä tapa on mun mielestä siis etsiä sellaisia kaavoja, jotka on suunniteltu sinun vartalotyypillesi ja aloittaa ompelu niistä. Hyviä kaavalehtiä omaan makuun ovat Burda, Allt om handarbete ja Ottobre women. Näiden lisäksi nettikaavafirmoista voi tehdä kans todellisia löytöjä. 

4. Tunne itsesi

Vaateompelussa korostetaan monesti oman koon tietämistä. Toki se on tärkeää, jotta osaat valita koon kaavasta oikein. Sanon kuitenkin nyt, että tässä vaiheessa voit unohtaa sen "oman kokosi". Oot varmasti käynyt joskus kaupoilla ja kerännyt sovituskoppiin oman kokosi vaatteet. Sitten sovitat niitä ja olet tyytyväinen TAI useammin päädyt joko hakemaan uuden koon yhden ylempää tai alempaa. Kaupasta saatatkin lähteä kotiin mukanasi koon 42 housut, vaikka oletkin kokoa 40. Tai vaihtoehtoisesti päädyitkin ottamaan tällä kertaa koon 38, koska myyjä sanoi niiden venähtävän käytössä. Sama pätee ompeluun. Et ole välttämättä kokoa 40 kaavan mukaan, vaan sopivampi saattaisi ollakin koko 38 tai 42. Oikein hyväksi havaittu keino itselläni on mitata mieluisasta vaatteesta mitat ja verrata kaavaan. Silloin saa parhaimman valistuneen arvion vaatteen sopivuudesta.

5. Testaa, ettet pety

Seuraavaksi kannatan sovitusversion tekemistä uusien kaavojen kohdalla. Ennen kuin päädyt leikkaamaan ne kolmenkympin metrihinnalla myydyt aarteet, käytä jotain samalla tavalla käyttäytyvää testikangasta. Muista tarkistaa kankaan langansuunta ennen leikkaamista. Se kulkee kankaassa pystysuoraan hulpioiden mukaisesti. Harsi ompelukoneen isolla tikillä kappaleet yhteen (turha saumuroida jos et kumminkaan tule käyttämään) ja tee muutokset kaavoihin. Vasta nyt kannattaa leikata ostetut kankaat ja ommella vaate valmiiksi. Testiversion voit leikellä nenäliinoiksi tai tiskiräteiksi ja viedä lopulta tekstiilikeräykseen (mm. Sellossa parkkihallissa tai lumppukeräykset vaateliikkeissä). Selvitä oman alueesi tekstiilijätteen keräyspiste! 6. Metatyöstä käytännön toteutukseen

Jaksoitko lukea tähän asti? Hyvä. Nyt olet mielikuvaommellut itsellesi vaatteen ja on aika ryhtyä tuumasta toimeen. Kaikkein helpoin homma tässä koko harrastuksessa on se ompelu. Se metatyö mitä tehdään ennen vaatteen ompelemista on se työläin ja uuvuttavin. Väitän, että se on kuitenkin sen arvoista. Hyvä ja sopiva kaava on aarre, jota kannattaa säästää. Täydelliset kankaat tuovat suurta iloa sekä kankaana, että vaatteena. Kun on tehnyt vaatteen itse, sitä käyttää ylpeänä ja siitä pitää hyvää huolta. Eikä vaate takuulla purista tai lörpsötä mistään jos se on oikean kokoinen. Se on luksusta parhaimmillaan.

Ja vielä tärkein: Ala tehdä vaan! Tekemällä opit ja vertaistukea saat ompelublogeista tai netin keskusteluryhmistä.


Paljon vinkkejä jäi kertomatta, mutta palataan niihin vielä tulevissa postauksissa tarkemmin :)

kuvat pixabay ja ideoiblogi

Oliko juttu mielestäsi hyödyllinen? Kirjoita ajatuksiasi kommenttikenttään.

20 kommenttia

 1. Mahtava postaus Piia! Just mun yks ystävä suunnitteli ompeluharrastuksen aloittamista ja tää lista on siihen tarpeeseen just hyvä! Suosittelin hänelle myös jotain kansalaisopiston tms. kurssia, koska siellä olis välineetkin valmiina ja joku opastamassa. Vähän niinkuin ompelemisen personal trainer :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka! Mukava kuulla, että juttu tuli kuin tilauksesta :) Vilauta vaan tätä kaverille.

   Poista
  2. Joo linkkasin jo viestiketjuun fbssä :)

   Poista
 2. Hyvä postaus, en kyllä itse noita kohtia vieläkään täytä ;) koeversioita en tee koskaan (tai joskus ehkä käyttövaatteeksi jostain ei-niin-tärkeästä kankaasta), enkä niin ole piiruntarkka mistään muustakaan. Mutta olen luonteeltanikin taivaanrannan maalari. Aloitteleville sen antaisin vinkiksi, että rohkeutta aloittamiseen, vaikka kaikki kohdat ei täyttyisikään. Mwitä on moneen junaan ja harjoitus tekee mestarin just sillä omalla tyylillä :) hieno ja hyvin mietitty lista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tee koskaan koeversioita, mutta en ehkä ihan kalleimmasta kangasaarteesta uskalla tehdä sellaisella kaavalla, jota en ole koskaan aiemmin käyttänyt.

   Poista
  2. Niin, nääkin on syntynyt yrityksen ja erehdyksen kautta jälkiviisaana :D arvaa vaan kuinka monta metriä hukkakangasta täällä on itkien heitetty kierrätykseen kun on mennyt pieleen. Koeversioita nekin, mutta olisi voinut olla vähän halvemmillakin kankailla :D

   Poista
 3. Itse ompelin vuosikaudet ilman saumuria. Pelkällä ompelukoneellakin pärjää tosi pitkälle. Nyt kun ompelen tosi paljon, saumuri on ihan ehdotan. Ja varsinkin kun ompelen pääasiassa joustavia.

  Yksi mitä olen nyt toista vuotta ihmetellyt, on nepparipihdit. Miten ihmeessä minä jaksoinkaan vuosikaudet paukuttaa vasaralla neppareita. Nepparipihtejä on minä suosittelen aloittelijallekin, jos meinaa painoneppareita käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos paljon ompelee, niin saumuri on kyllä ehdoton :)

   Nepparipihdit on kyllä erinomainen apuväline jos paljon neppareita joutuu kiinnittämään. Vasaralla hakkaamisen osumistarkkuus jää kyllä kakkoseksi pihtien puristukselle :)

   Poista
 4. Hirveen hyvä juttu, huomaa kokemuksesi aiheesta! Toivoisin seuraavaksi postausta hyvistä hakusanoista ja vinkeistä, miten tyylikuvia ja ideoita voisi etsiä :) Olen niissä ihan surkea, mutta niistä olisi kyllä iloa. Pinterestistä löydän kaikkea muuta, mutta omia vaatevinkkejä en. Oma tyyli on vasta tosiaan rakentumassa ja vaikka omia suosikkimalleja on, olisi kiva saada jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä juttuvinkki, pistetään korvan taakse :)

   Poista
 5. Todella hyvä ja selkeä kirjoitus :) Olen ommellut koeversion ainoastaan hääpukuni topista, mutta muita vinkkejäsi olen käyttänyt vuosien varrella usein. Olen eri kohdista kroppaa erikokoinen, mikä on aika yleistä ja täytyy ottaa huomioon kaavoituksessa ja oikeiden mallien valinnassa. Lisäksi olen pitkäraajaisempi kuin useimmat naiset, mikä tekee oman haasteensa esimerkiksi housujen ompeluun: lahkeet ovat usein lyhyehköt, mahdolliset polvivahvikkeet väärässä kohtaa, ja vyötärö jää turhan matalalle. Viimeisin on erityisen epämiellyttävää ja kiusallista, koska töissäni opettaja kumartelen oppilaiden pulpeteille, enkä halua, että puolet takapuolesta näkyy silloin :D Otat ihania kuvia Piia-Mari. Mitä kameraa ja objektiivia käytät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla on Nikon 3100 järkkäri ja linsseinä 18-55 ja 50 mm. Toinen muotokuviin ja toinen tavalliseen kuvaukseen.

   Liian matala vyötärö on täälläkin kyllä kauhistus. Ja liian avonaiset kaula-aukot kans.

   Poista
 6. Hyviä pointteja! Lisäksi mainitsisin vielä oman ompelutilan, minne sen työn voi jättää ja jatkaa taas myöhemmin. Tai joku kaappisysteemi jne. Pysyy se ompeluintokin korkeammalla, kun ei tarvitse sitä keittiön pöytää jatkuvasti tyhjennellä. Aikani kankaita lattialla leikanneena osaan nyt nauttia leikkuupöydästä! Ja sitten ne silitykset, vaikka esim. takkia tehdessä helpottavat seuraavaa vaihetta ja lopputulos näyttää paremmalta. Kunnolliset työvälineet, koneet, peilit jne. Koneiden siivous ja huolto olisi hyvä opetella. Ihan aloittelijalle kurssit on paikallaan ja siellä kysykää, kysykää ja kysykää. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä vastauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelutila olisi loistava, mutta meillä ei ole oikein tilaa joten olen soluttautunut olohuoneen perimmäiseen nurkkaan koneineni. Tästä johtuen niitä ei voi oikein jättää esillekään vaan kuljettelen edestakaisin kankaita kaappiin toiseen huoneeseen ja takaisin.

   Leikkuupöytänä toimii meillä lattia ja voi polviparkoja. Oikea leikkuupöytä olisi loistava :)

   Ihan aloittelijalle kurssi on kyllä hyvä, mutta peruskoulun opeillakin pääsee jo hyvin alkuun. Jos vielä jotain sieltä ajalta muistaa :D

   Poista
 7. Loistopostaus jälleen! Olipa hyvä kun kerroit tuosta mitan venymisestä, en olisi nimittäin tajunnut. Lapset ovat usein leikkineet mittanauhoilla...:D Hyvin laadittu tarvikelista. Noiden lisäksi minulla on pari tärkeää välinettä, joita ilman en tulisi toimeen:D, no joo.. Scotch:in 2 puoleinen teippi on aivan huippu! (tulee normaalisti teippirullalta eikä tarvitse poistaa mitään suojateippejä) Usein kiinnitän kaavan kankaaseen tällä teipillä, esim. herkille kankaille ei synny nuppineuloista reikiä ja kangas pysyy suorana leikkaamisen ajan. Ja käytin tätä teippiä eilen keinonahan ompelussa, näin osat saa hyvin pysymään paikallaan ompelun ajan. Ja toisena välineenä, haihtuva tussi merkkaamiseen!
  Mallinuken ostoa olen vakaasti harkinnut, mutta sen enempää en ole vielä tehnyt vertailuja millainen kannattaisi hommata. Täytyykin käydä tutkailemassa tuolta Ompelijanmaailmasta, kiitos vinkistä.
  Tänä vuonna tavoitteena olisi saada tehtyä itselle peruskaavat omilla mitoilla. Niin paljon kuin rakastan kaavojen selailua ja kokeilua, niin valmiskaavojen muokkaaminen alkaa tuskastuttaa. Minusta olisi niin mielenkiintoista toteuttaa omia asuja kuosittelemalla peruskaavoja ja ennen kaikkea saada niistä vielä istuvat! Kaavoitus/kuosittelukirjoja olen lainannut/tilannut/lukenutkin ahkerasti ja toivottavasti sopivan hetken tullen saan ystäväni avuksi mittailemaan ja piirtelemään kaavoja. Hiljaa hyvää tulee:)
  Ja sitten sovituskappaleet. Niin totta! Olen viime aikoina säästänyt useamman mekko ja hame kankaan tekemällä ensin sovituskappaleet jostain halpis/lahjoitus kankaasta tai ihan kaavan testaukseen harsolakanakankaasta. Toivottavasti minusta ei ole tulossa turhan kriittinen, mutta en halua vaatteesta vähän sinne päin tai huonosti istuvaa, koska silloin se juuri jää käyttämättä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaipaat juttuvinkkiä, niin voisit pyöräyttää vertailun eri kaavajärjestelmistä:)

   Poista
  2. Loistovinkki tuo kaksipuoleinen teippi!

   Poista
  3. Ahaa, kaksipuolinen teippi meni heti ostoslistalle :) Ja tosiaan se mitta-asia kannattaa katsoa että on vielä oikeissa mitoissa. Mulla oli yli sentti heittoa ennnen kuin huomasin :D

   Poista
 8. Minäkään en tee koeversioita, koska olen aika tarkka kankaiden määrästä (niitä ei saa olla kaapin täydeltä). Monesti jos olen epävarma, teen hieman isomman ja pienentelen sopivaksi. Minun peruskaavani ovat hyvästä mutta kuluneesta valmistrikoopaidasta purettu yläosa ja leggingsit ja tilanteen mukaan Burdan tai Pattern Makerin (kaavanpiirto-ohjelma) sopivaksi todetut kaavat joustamattomalle kankaalle. Pattern Maker -ohjelman ilmaisversio piirtää omista mitoista muuten hyvän istuvan yläosan erikoisemmillekin vartalotyypeille.

  VastaaPoista
 9. Kiitos hyvästä postauksesta!

  Sain juuri joululahjaksi perussaumurin ja nyt on valtavan suuri polte tehdä itselle vaatteita. Tämä postaus siis osui ja upposi täydellisesti tällaiselle aloittelijalle :) Seuraavaksi täytyisi uskaltaa astua kaavoituksen hurjaan maailmaan, se pelottaa vietävästi... Joten kaikki kaavoitukseen liittyvät asiat olisivat erittäin mielenkiintoista luettavaa. *wink wink*

  Ja kiitos inspiroivasta blogistasi! On ollut ilo seurailla sitä täältä "taustalta" ja haaveilla olevansa joskus yhtä taitava ompelija kuin sinä! :)

  Inspiroivaa ja luovaa vuotta 2016!

  VastaaPoista