VIISI VINKKIÄ JUMIN SELÄTYKSEEN

Ihan ekaksi huom! Laitoin oikealle sivupalkkiin postaukset jaoteltuna aiheittain. Nyt pääset entistä fiksummin selaamaan ne oman lempiaiheen postaukset klikkaamalla tunnistetta. --------------->>>

Mutta palataanpa aiheeseen. Mikä avuksi kun ei nappaa? Jos intoa ompeluun mitattaisiin suoralla viivalla, niin toisessa päässä olisi jumi ja toisessa flow. Jokainen käsityön harrastaja löytää itsensä välillä sieltä käyrän vähemmän iloisesta äärilaidasta. Kaapissa olevat materiaalit eivät kerta kaikkiaan luo mitään mielikuvia innostavista töistä. Vilkaisu kangaspinoihin aiheuttaa ahdistuksen tunnetta. Tekisi mieli laittaa koko harrastus jäihin ja koneet myyntiin ja ompelu ei vaan nappaa. Tai on niitä tuntemuksia, että ompelu kyllä kiinnostaisi, mutta ei tiedä yhtään mitä tekisi eikä varastoistakaan löydy kaavaa tai materiaaleja mihinkään inspikseen. Ehkä joku kotona jarruttaa ompelun aloittamista luomalla siihen ylle negatiivista ilmapiiriä? Miten saada innostus palaamaan rämpimisen sijaan? Ennen kuin tilaat jälleen kangasta ensiahdistukseen, lue ensin nämä vinkit.1. Ala vain tehdä

On hyväksyttävä se tosiasia, että missä tahansa asiassa tulee niiden huippuonnistumisten rinnalla sarja epäonnisia räpellyksiä. Ompelujumitilassa on vaikea valita mitään kangasta, josta lähtisi liikkeelle. Valitse siis vain jokin ja ala tehdä jollain helpohkolla kaavalla ihan perusjuttua. Lähde liikkeelle ajatuksella, että siitä tulee jotain. Ei välttämättä mikään suuri onnistuminen, mutta se lämmittelee ajatuksia isompia projekteja varten. Ompeluun kuuluu myös ne epäonnistuneet työt. Allekirjoittanut voisi mainita todella monta surullisen kuuluisaa "hiiri kissalle räätälinä" -tyyppistä tarinaa omasta elämästään.
2. Lähde liikkeelle jostain helposta

On se sitten pipo tai tyynynpäällinen, niin lähde selättämään ompelujumia simppelillä mallilla ja kivalla kankaalla. Ei tarvitse vaivata päätä kovin teknisillä suorituksilla, mutta hauska kangas antaa kuitenkin iloa silmälle. Luota itseesi! Olet selviytynyt paljon vaikeammistakin töistä. Luovuutta pitää joskus ruokkia peruskauralla.3. Kun pääset vauhtiin, nauti tekemisestä

Yleensä mielessä on joku lopputulos, johon tähdätään kun aloitetaan projekti. Luovu siitä, nyt heti. Sinulla on mahdollisuus lopettaa projekti kun haluat tai muokata työtä sen edetessä. Kukaan ei tiedä millainen siitä piti tulla, jos et kerro sitä muille etukäteen.4. Jaksota työn eteneminen osiin

On helpompi edetä työssä kun ajattelee osa kerrallaan. "Teen tänään vain kaavanpiirron ja leikkauksen, huomenna ompelen olat ja sivusaumat. " Työ ei tunnu niin uuvuttavalta prosessilta (jos se vielä on pakkopullaa), jos sen pilkkoo pieniin osatavoitteisiin. Yleensä sitä huomaa, että alkaakin ajatella tekevänsä "vielä yhden sauman" tai "vielä yhden kerroksen". Flow alkaa palailemaan kun pääsee hyvään vauhtiin. Kun ei malttaisi lopettaa, on jumi jo selätetty.

kuvat Pixabay

5. Säilytä ilo

Paras tapa tukahduttaa luovuus on hukata harrastamisen ilo. Tee siis asioita joista saat iloa ja luovu niistä, jotka tuottavat ahdistusta. Jos et tarvitse kaikkia kankaitasi, anna pois ne jotka vievät tilaa kaapissa. Silloin ne vievät tilaa myös luovilta ajatuksilta. En kannata minimalismia, jos materiaalin määrä on se joka tuottaa iloa. Pääasia, että harrastusympäristö on innostava. Silloin flowllakin on mahdollisuus imaista mukaansa. 

Lopeta myös huonon omatunnon kokeminen harrastuksestasi. Loppupeleissä käsillä tekeminen on monille hyvää keskittymistä edistävää terapiaa. Siitä on hyötyä myös muilla elämänalueilla ja taatusti iloinen puoliso on myös mukavampi asuinkumppani. Jos jumin taustalla on joku sinusta riippumaton tekijä, pyri ratkaisemaan se asia niin että harrastuksellesi löytyy oikeasti aika ja paikka. Jokaisella meistä on oikeus omiin, iloa tuottaviin juttuihin. Älä kuitenkaan unohda muuta elämää sen ympärillä. Sieltä ne uudet inspiksetkin useimmiten tulee :)


Millä keinoilla sinä selätät harrastusjumit? Jaa vinkkisi!

11 kommenttia

 1. Jumi ei ole kiva kaveri kun se tulee kylään. Siitä on myös välillä todella vaikea päästä irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on kyllä harmittavan tiukassa. Varsinkin jos pitää tehdä jollekin toiselle. Hrr....

   Poista
 2. Hyvät neuvot! Itselläni toimii tuo "ala vain tehdä". Liian tarkkojen lopputulosten päättäminen etukäteen on hyvä jumittaja. Kun suhtautuu tekemiseen luovana projektina eikä suunnittele liikaa, niin saa jotain aikaiseksikin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Paineet ne itsellä ainakin karkottaa tehokkaasti ompeluiloa. Samasta syystä lopetin tilauksesta ompelun. En kestä sitä stressiä!

   Poista
 3. Miulla se jumi liittyy liialliseen määrään kangasta ja ideoitakin, ei saa ajatusta kiinni. Nyt taas vähän jumia selätetty, ehkä tää tästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä paha. Vähän kuin olis kauhea vuori tekemättömiä asioita nenän edessä eikä tiedä mistä aloittaa. Silmät kiinni ja ensimmäinen käteen osunut kangas vaatteeksi? En tiedä. Jos se into sieltä yhtäkkiä putkahtaisi esiin? :)

   Poista
 4. Nyt kommentoin heti, en ole aiempiin postauksiisi ehtinyt vielä kommentoida :). Hyviä vinkkejä jumin selätykseen. Mulla itsellä parhaiten auttaa se, että pitää käsitöistä kunnon tauon, eikä edes yritä väkisin mitään. Yleensä sinä aikana tulee jokin pakottava ompelun tarve (kuten vaikka miehen housujen lyhennys) ja sen jälkeen taas huomaa innostuvansa uudestaan. Eli periaatteessa se ala vain tehdä toimii täälläkin :).

  Sun housut edellisessä postauksessa olivat muuten todella hyvän näköiset! Kuvien perusteella ainakin istuivat hienosti. Mun pitäisi taas selata opiskeluaikaiset monisteet siitä, mitä muutoksia kaavoihin missäkin tilanteessa pitikään tehdä. Varsinkin housujen kaavoituksesta ja sovitusmuutoksista mulla pitäisi olla tallessa monta sivua tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tauko on välillä todella paikallaan. Olen itekin pitänyt ja siirtynyt vaikka neulomaan kuukaudeksi. SItten taas innolla aloittaa kun mieli on unohtanut sen tuskailun :D

   Kiitos housukehuista! Nuo muutosjutut on itselle aina ne kompastuskivet. Tiedän mitä haluan, mutta koska ei ole koulutusta taustalla niin usein sitten mennään kokeilulinjalla ja pinterestin ohjeilla. Ne välillä ovatkin sitten ihan mitä sattuu.

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä, joista itselläni toimii parhaiten tuo "ala vain tehdä". Minulla jumia aiheuttaa joskus myös lankojen väri. Ajattelen, että kun on nyt sen ja sen väriset langat saumurissa tai peittarissa, että nyt kantsii ommella pois niille sopivat jutut, mutta niitähän riittää ja se alkaa painaa ompeluinnostusta. Soon niin hirveä vaiva katsos vaihtaa ne langat ;) (Ei siis ole, mutta joku kynnyskysymys...).

  Sellainen auttaa minulla myös, että teen jotain ihan poikkeavaa ja nimenomaan "vapaalla kädellä". Eli jos olen ommellut paljon vaikka joustavista vaatteita viime aikoina ja niitä olisi tarkoitus tehdä edelleen, mutta jumittaa, niin teenkin sitten jotain ihan muuta. Parhaita on esim. lasten lelut, joihin voi käyttää mielikuvitusta, kierrätysmateriaaleja ja pikkutilkkuja usein. Eli just niinkuin tollainen työ, kuten mainitsit, että aloittaessa ei tarvii tietää lopputulosta tarkalleen. Minulle tuo kankaiden ja muiden materiaalien sommittelu on usein rentouttavinta ja sitähän näissä vapaissa projekteissa pääsee tekemään.

  VastaaPoista
 6. Ah! Tämähän sopii niin mun tänpäiväisiin tuskailuihin. Kun toisaalta tekis mieli tehdä, mutta sitten ei tiedä, mitä. Ois odottamassa sitä sun tätä, ja aikaakin niukasti. Ja uusi kaava pitäisi piirtää ennen sitä. Siis: huomenna piirrän kaavan, leikkaan kankaat, jos ehdin. Ylihuomenna katson, jos pääsisin jo ompelemaan. Pikkusen kerrallaan. Peruspaitaa vaan tarpeeseen. :)

  VastaaPoista
 7. Ah! Tämähän sopii niin mun tänpäiväisiin tuskailuihin. Kun toisaalta tekis mieli tehdä, mutta sitten ei tiedä, mitä. Ois odottamassa sitä sun tätä, ja aikaakin niukasti. Ja uusi kaava pitäisi piirtää ennen sitä. Siis: huomenna piirrän kaavan, leikkaan kankaat, jos ehdin. Ylihuomenna katson, jos pääsisin jo ompelemaan. Pikkusen kerrallaan. Peruspaitaa vaan tarpeeseen. :)

  VastaaPoista