KAAVAKESKIVIIKKO OSA 2: PAPERCUT PATTERNS "SIGMA DRESS"


Moikkamoi! Tässä kuussa pääsin vihdoin odottamani Papercut Patternsin Sigma dressin kimppuun. Tilasin kaavan jo joulukuussa ja sen toimitus venyi pitkälle tammikuuhun. Siksi päätinkin lykätä tämän kaavan testausta helmikuulle, että varmasti ehtisin ommella sen ajoissa. Vaan kuinkas kävikään, monet muut työt ajoivat edelle ja nyt sitten viikonloppuna ahkeroin tämänkin kaavan, kuten lupasin.Viime kuussa kokeiltiin helppoa trikoisen peruspaidan kaavaa, joten nyt luontevasti sitten kokeilemme helppoa joustamattoman mekon kaavaa. Tämän mekon ompelu kävi suht nopeasti (mitä nyt tehdessä repäisin vahingossa etukappaleen halki...), joten sanoisin sen olevan vaatimustasoltaan helpon ja keskitason väliä. Vaikeutta lisäsi piilovetoketjun ompelu. Älkää peljästykö, sillä senkin ompeluun on oma niksinsä: piilovetoketjujalka. Sen kun vaan napsauttaa paikoilleen, tulee kyllä onnistuttua. 

Mistä kaavan voi ostaa?

Ostin itse suoraan Papercut Patternsilta. Yritys sijaitsee maapallon toisella laidalla, mutta he toimittavat kyllä Suomeenkin. Paperikaavan toimitusaika oli tilauksesta noin kolme viikkoa. Pdf-kaava tulisi hetkessä, mutta säästyin tällä kertaa teippauksen vaivalta. Firman toiminta nojaa vahvasti eettisiin periaatteisiin ja kierrätykseen. Mm kaavapaperi on valmistettu kierrätyspaperista.

kuva Papercut Patterns

Kaavan hinnaksi tuli toimituskuluineen vähän vajaa 30 euroa. Hinta koostuu toimituskuluista ja kaavan hinnasta (17,87€). Arkilla on kaavat kahteen eri mekkovaihtoehtoon (pitkät ja lyhyet hihat) sekä hamekaavaan. 

Missä koossa kaavaa on saatavilla?

Kokomerkinnät ovat XXS-XL. Itse tein pienimmällä koolla ja olin hyvin tyytyväinen. Kaava tarvitsi vain pieniä muokkauksia, jotka johtuivat vartaloni mittasuhteista. Pienin koko vastaa mielestäni kokoa 36. Väljyyttä rinnanympärykseen nähden on +4 cm, joka on joustamattomalle mekolle vartalonmyötäinen mitta. 

Sisältääkö kaava muokkausohjeita?

Kaava sisältää kaksi hihavaihtoehtoa (lyhyet ja pitkät hihat) sekä kaksi erilaista alaosavaihtoehtoa. Toisessa on edessä rypytys, toinen on edestä vartalonmyötäinen. Lisäksi mukana on kaava vyötärökaitaleeseen ja taskuihin, sillä alaosasta voi ommella halutessaan myös hameen. Kaavaan on piirretty kätevästi viivat, joita pitkin leikkaamalla ja taakse paperia lisäämällä voi esimerkiksi helmaa pidentää halutessaan. Kaavanosiin on piirretty mukaan yhden senttimetrin mittaiset saumanvarat.Huomioita kaavan piirrosta ja leikkaamisesta

Pidin siitä, että kaavat oli helppotajuiset ja eri koot oli eroteltu selkeillä viivoilla. Paperi oli hämärässä huoneessa talvi-iltana hieman vaikealukuinen, koska se on todella tumma. Vaaleisiin kaavoihin tottuneelle tässä oli hieman opeteltavaa. Leikkuusuunnitelma oli kuvattu selkeästi ompeluohjeisiin, joten leikkaaminen kävi nopeasti. Lisäksi kaavaan oli lisätty jo saumanvarat valmiiksi, joten niitäkään ei tarvinnut leikatessa miettiä sen kummemmin.

Ompeluohjeet olisi olleet mahdollista myös leikata ja liimata pieneksi vihkoseksi, mutta koin sen itse tarpeettomana askarteluna. Menivät ihan sellaisenaankin ja pysyvät tallessa kyllä kaava-arkilla jatkossakin.


Vastaako kaava mallikuvaa?

Kyllä, ehdottomasti. Olen kuvan mallin kaltainen vartaloltani, joten oli helppo kuvitella miltä mekko näyttäisi päälläni. Lopputulos vastasi hyvin alkuperäistä visiotani kaavasta.


Vaatiko kaava lisämuokkauksia?

Mittasin kaavan ja vertasin sitä omiin mittoihini. Erittäin hyvä mittataulukko ansaitsee kyllä kiitokset. Siinä oli nimittäin lueteltuna valmiin asun mitat, joten pystyin helposti jo niistä näkemään muutostarpeet. Niinpä jo kaavanpiirtovaiheessa (en leikannut kaavoja irti arkilta vaan jäljensin ne erilliselle paperille varmuuden vuoksi) lisäsin vyötärölle +2 cm, hartialeveyteen +1cm ja lyhensin selän pituutta -3cm. Sitten piirsin selän muotolaskoksen uusiksi (ei vielä kuvassa). Lisäksi pidensin helmaa +10 cm, koska halusin työhöni soveltuvan hamepituuden. Kangasvalinnoista ja kaavasta

Tällä kertaa en ommellut koeversiota, sillä minulla ei sattunut olemaan kaapissa yhtään vanhaa lakanaa josta olisi voinut leikata sovitusversion. Niinpä lähdin heti leikkaamaan alkuperäisen suunnitelman mukaista kangasta. Materiaali on joustamatonta kevyttä finecordia. Mielestäni kukat olivat kivemmat pystypäin, joten nukka on nyt tavallaan väärän suuntaan. Kankaan nukka on kuitenkin hyvin lyhyt, joten valon vaikutus jää pieneksi tällä kertaa. Yleensä pyrin laittamaan nukan ylöspäin jolloin värit toistuvat täyteläisempinä. 

Tein suoran hameen mallilla tämän ompelemani version ja mieleen jäi kyllä kytemään se toinen alaosavaihtoehto. Pelkistetty hamemalli tekee alavartalostani pötkömäisen ja rypytetty toisi enemmän volyymia, Vartalon mittasuhteet pitäisi aina muistaa vaatetta leikatessa, että korostaisi niitä hyviä ja häivyttäisi niitä vähemmän hyviä puolia. Omalla kohdallani pitäisi tuoda vaatteen painopistettä selkeästi alemmaksi. 
Pääntie on nyt erilainen kuin kaavassa, koska kävi pikkuinen vahinko. Ompelin ensin alavaran vinoon, ja jouduin sitä purkamaan. Kiireessä en jaksanut käyttää ratkojaa, vaan nappasin saksilla pari tikkiä poikki ja vetäisin...kunnes kuului krunts. Etukappaleeseen tuli iso repeämä. Sen takia pääntieltä "puuttuu pala". Sovitaan, että se ei tässä koeversiossa niin haittaa.  Alavaran leikkasin uudelleen ja muotoilin sopimaan etukappaleen uuteen ulkomuotoon.

Seuraavaan malliin tulee myös laskettua hieman rintamuotolaskoksen paikkaa sekä avarrettua kädentietä. Nyt tuntuu tulevan hieman vetoa kainaloon. Mekon väri on myös turhan pliisu, vaikka tykkäänkin tästä kovasti. Käytännössä tulen pitämään mekkoa aina vyön kanssa ja huivilla asustettuna. Tämän kanssa sopisi kivasti esimerkiksi persikan sävyinen huivi. Tykkäsin kaavasta erittäin paljon. Aion käyttää tätä jatkossa joustamattomien mekkojeni pohjana. 
Tässä kaikki tältä erää, ensi kuussa puhaltavat uudet ja suomalaiset tuulet. Maaliskuussa tulikokeessa onkin Tyyne-Esterin uusi hamekaava Helena. Sitä odotellessa, kaunista viikon jatkoa! 

Edellisen kaavakeskiviikkopostauksen löydät täältä!17 kommenttia

 1. Sopii taas sinulle todella hyvin. Väri tosiaan ei ehkä ihan oma mutta kyllä se toimii silti kun jotain isoa korua tai huivia tosiaan laittaa kaulalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Huomasin just näistä kuvista varsinkin, miten vetää kasvoilta täysin värit pois. Livenä ei tunnu ainakaan peilistä katsoessa niin valjulta. Huivi kyllä pelasti :)

   Poista
 2. On kyllä kaunis mekko kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tällaisia toivoisi myös kotimaisiin käsityölehtiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Erittäin muuntelukykyinen malli kyllä. Joissain sk-lehdissä on tän tyylisiä ollut, mutta niiden mitoituksesta en osaa sanoa tarkemmin mitään.

   Poista
 3. Kaunis mekko! Tuota Sigmaa onkin tullut vastaan Instassa siellä sun täällä. Uuh, kaula-aukon repeämä... kuulostaa draamalta. Auts. No, mut hienosti pelastettu! Ei yhtään arvaisi. :) Täytyy kyllä vain taas päivitellä sitä, että kyllä nuo yksittäiset kaavat on melkoisen kalliita. 30 euroa on minusta kaikkinensa melkoinen summa yhdestä ainoasta kaavasta. Toivottavasti kaavasta on siis paljon iloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 30 € tuntuu paljolta, mutta tavallaan tässä on neljä mekkoa ja yksi hame, eli viisi kaavaa samassa. On kyllä silti kalliimmasta päästä. Johtuen tietenkin noista postikuluista. Uskon, että kaavasta on paljon iloa. Tulen varmasti kokeilemaan jatkossakin eri versioita tästä :)

   Poista
 4. Auts.... tuo krunts kuulostaa AINA niin pahalta. Mutta tuo pääntien malli on kyllä kaunis. Kuin koru. Ihanan kankaan olet tähän löytänyt. Ilman muuta kukat noin päin. Luulis, että se on noin päin tarkoitettukin. Miikkareiden velourvaatteissahan on muuten kaikissa nukka "väärään" suuntaan. Tai ainakin ennen oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä muistan kans tuon miikkareista että nukka on alaspäin. Sitten kuvissa ne näyttää kyllä valon kanssa läikikkäiltä, mutta ei käytössä sitä kyllä huomaa. Tässä mun mieletä kans kuului kukat ehdottomasti näin päin.

   Poista
 5. Miksi et tekisi yhtä kokoa isompaa mekkoa? Jos lisäät senttejä sinne tänne ja silti puristaa ja kirraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys :) Yksi koko isommassa olisi ollut selän pituus auttamatta liian pitkä, kuten myös rinnanympärys. Pääntie oli myös tässä hyvä ja istui nätisti niskasta. Mulla vain sattuu olemaan pari senttiä isompi vy kuin koossa XXS ja se on helppo lisätä. Olan leveys samaten on leveämpi isoista hartioista johtuen, mutta sitten taas kaikki muu olisi sieltä pienemmästä koosta kuten lantio ja mekon pituus. Nämä on ihan perusjuttuja, että kaavaa ei vaan yleensä voi valita yhden koon mukaan vaan pientä muutosta tehdään. Se juuri erottaa nämä kaupan vaatteista, kun on mahdollisuus muokata :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Tän takia mulla siis kaikki vaatteet roikkuu päällä hartioista, vaikka kuitenkin istuu joistain kohdin.. Eli pienempi koko ja muokkausta toisiin kohtiin!

   Poista
 6. Kaunis ja näköisesi mekko! Miustakin hinta on kyllä hurja :/ Itse en uskaltaisi ostaa, kun ei olisi takeita onnistumisesta tai siis siitä sopiiko malli miulle. Joustamaton mekko olisi kyllä jossain vaiheessa tehtävä, pitääpä haudutella ajatusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. En olisi itsekään uskaltanut tätä ostaa, ellen olisi nähnyt LLadybirdin blogissa tätä mekkoa tehtynä. Varmasti samantyylisiä mekkoja löytyy muiltakin valmistajilta ja kaavalehdistä edullisemmin :)

   Poista
 7. Kivan näköinen mekko. Oikeastaan tuo pääntie näyttää harkitulta ratkaisulta, tuo hieman ilmettä siihen :). Minua aina hirvittää näiden kaavojen hinnat, mutta se on ihan vain siitä syystä, että osaisin kaavoittaa itsekin (se onkin sitten ihan eri asia, tuleeko niin tehtyä :D). Toisaalta, eihän tuossa jää kuin 6€/kaava hintaa ja saa monessa koossa. Seuraan kyllä mielenkiinnolla tätä kaavojen testausta, vaikka ei ole suunnitelmissa vielä ainakaan tilata itse kaavoja netistä.

  VastaaPoista
 8. Musta toi pääntie on ihan mahtava noin! Hyvä siis vaan että kävi vahinko :)

  Mä oon nyt ihan innostunut näistä ulkomaisista kaavoista. Oon ite ostanut tähän mennessä muutaman pdf-versioina lähinnä just kustannussyistä, mutta saatan jossain vaiheessa hankkia myös jonkun paperiversion kuten sulla tässä. Ainakin Colette Patternsin kaavoja näkyy saavan suoraan Saksastakin, jolloin niiden postikulut ei nouse niin taivaisiin kuin suoraan heiltä tilaamalla. Englanninkielisen maailman kaavoissa tykkään siitä, että englanninkielisissä blogeissa näkyy noita vaatteita niin usein tehtyinä kaikilla mahdollisilla vartalotyypeillä, että sieltä löytyy varmasti aina esimerkkejä ennen ostamista. Ja kaavoissa valinnanvaraa on niin paljon enemmän kuin pelkkiin suomalaisiin lehtiin (tai mun tapauksessa myös saksalaisiin pdf-kaavoihin, täällä tosiaan käytetään näköjään pääasiassa niitä) tyytymällä! Plus oon todennut että miksi ostaa lehteä, jos kuitenkin haluaa siitä vain yhden kaavan (joka sekin yleensä sopii vaan niin ja näin päärynänmuotoiselle kropalleni)? Saman tien voin käyttää saman verran tai vähemmän rahaa yhteen täsmäostettuun, oikeasti kivaan kaavaan.

  VastaaPoista
 9. Hieno kaavalöytö ja kaunis mekko! Pääntie näyttää todella hienolle ja huolitellulle. Minunkin makuun kaavan mukainen helman pituus on turhan lyhyt, itsekin sitä pidentäisin reilulla kädellä:) Monesti näissä "yksittäisissä" kaavoissa on yleensä mukana todella hyvät ompeluohjeet/tutoriaalit kaavan muokkauksiin ja erityisenä plussana tietysti mittataulukot, jotka nopeuttaa muokkauksia. (tilasin hiljattain etsystä 8 euron hintaa tytön mekkokaavan, jossa lähemmäs 30 sivua ompeluohjeita kuvineen päivineen ja eri variaatioineen esim.tereen valmistus ja ompelu ym..)Ja tietysti kaavaa tilatessa kannattaa googlettaa muiden tekemiä vaatteita, joista saa osviittaa, miten kaava mahdollisesti sopii itselle.

  VastaaPoista
 10. Kivannäköinen! Aika ihana tuollainen perusmekko, mikä sopii melkein mihin vaan. Mulla on hakusessa hyvä hamekaava, hieman tulppaaninmallinen saisi olla. Osuisikohan tämä oikeaan..?

  VastaaPoista