KAAVAKESKIVIIKKO OSA 3: HELENA-KYNÄHAMEEN KAKSI TYYLIÄ

Kevättä kohti mennään, joten hamekelit ovat ihan nurkan takana! On siis aika kaivaa kaapista ne vanhat viime kesäiset, tai tehdä uusia. Itse kallistuin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Testiin pääsi tämän kuun kaavanakin oleva Helena-hamekaava Tyyne-Esteriltä. Se on simppeli, vaivaton ja helppo joustavan hameen kaava, joka onnistuu aloittelijaltakin. Ja mikä parasta: se on tehty joustavasta materiaalista. Mukavuus siis taattu!


Maaliskuussa ei vielä hamekelit päätä huimaa, mutta täällä Espanjassa missä tällä hetkellä lomailemme on ihan kesäkelit. Tänäänkin pidin hametta koko päivän päällä ja kannoin pienintä manducassa pitkin poikin kaupunkia. Hame pysyi kuosissaan koko päivän vaikka rasitusta ja kulkemista tulikin melkoisesti. Kuvissa olen yhdistänyt hameen korkeisiin kenkiin, mutta ihan yhtä hyvin se toimi tänään myös kaupunkitennareiden ja teepparin kanssa. Se on siis hyvin monikäyttöinen niin juhlaan kuin ihan arjen tallusteluunkin sopiva hamonen. Kuitenkaan se ei ole ihan mikä tahansa kangastuubi, vaan muotoa tuodaan eteen ja taakse muotolaskoksilla. Kannattaa ommella ne ompelukoneella eikä saumurilla, jotta lopputulos on sileä. Valitsin tapani mukaisesti koon 36 ja istuvuus on aivan loistava napakalla joustocollegella. Muokkasin sen pari senttiä väljyyttä lisää vyötärölle ja samoin vyötärökaitaleeseen. Kannattaa mittailla vyötärökaitaleen leveys ja tehdä muutokset kaavaan, jos siihen on tarvetta.


Vyötärökaitaleen ompelu oli kaavassa selostettu kahdella tavalla. Joko pystyi käyttämään kaavaan piirretyn kaitaleen tai itse jäljentää hamekaavasta muotokaitaleen. Itse valitsin vyötärökaitaleen ja tuin sen joustavalla tukikankaalla. Ompelin ensin vyötärökaitaleen hameen oikealle puolelle kiinni ja käänsin nurjalle. Sitten ompelin suoralla ompeleella vyötärökaitaleen ja hameosan välistä niin että ommel kulki ommeljuovassa. Nurjalla se kulki puolestaan kaitaleen toisen pitkän sivun päällä (huoliteltu saumuriompeleella). Minusta se on siistein tapa ommella joustavaan vyötärökaitale kiinni. 


Takana on ohjeenmukainen halkio. Se tuo vähän sellasta virallisempaa ilmettä lopputulokseen. Myös sen ansiosta on mahdollista vaikka harppoa pienen perässä mereen tai hypätä korkeaan junavaunuun kiskoille putoamatta...


Kaava toimitettiin muuten aika hyvin aikataulussa. Toimitus oli paperisessa kirjekuoressa ja mukana oli numeroittain kirjoitetut ompeluohjeet. Kaavan vaikeusaste oli nimetty haastavaksi, mutta sanoisin että se onnistuu esimerkiksi hupparin ommelleelta oikein hyvin. Taakse ompelin piilovetoketjun, mutta ohjeessa ei mainittu voisiko siihen ommella vaikkapa ihan tavallisenkin vetskarin.  Joku kullan sävyinen vetoketju voisi olla aika makee yksityiskohta myös yhdistettynä yksiväriseen kankaaseen. Takakappaleeseen oli myös piirretty kt-kohtaan saumanvarat jo valmiiksi vetoketjua varten! Kannattaa muistaa se leikkuuvaiheessa. 

Helma oli ohjeistettu ommeltavaksi käsin, mutta koska pelkkä ajatuskin sai kauhun valtaan päätin tehdä sen joustavalla piilo-ompeleella (joka muuten husvqvarna opalissa ainakin on ihan loistava!). Se jättää näkyviin vain pienen pienet pistot jotka hädin tuskin erottuvat kankaasta ulospäin. Saumuriompeleen ompelin kumminkin reunaan ennen kuin tikkailin helman piilo-ompeleet. Ja sitten vielä siihen tyyliasiaan, eli miten tällaisen kynähameen voisi yhdistellä vaatekaapin muihin vaatteisiin. Itse yhdistän kynähameen väljempään yläosaan. Yksi kaikkien aikojen lempipaidoistani on Replayn tosi pehmeä farkkupaita, jonka vaalea sävy on kuin tehty mulle. Sen lisäksi kokeilin hameen kanssa ilmavasta viskoositrikoosta ommeltua kietaisupaitaa. Molemmat toimii, mutta ehkä tuo farkkuversio miellyttää tällä hetkellä omaa silmääni paremmin. Kietaisupaita on tehty Tehtaamon kietaisupaitaohjetta seuraten ja muokaten tavallisesta holkkihihaisesta paitakaavasta. 

Kivaa viikon alkua! 

4 kommenttia

  1. Kiva hame. Menee monen kanssa :) Tykkään kietaisupaidasta. Näyttää ihanan keveälle. Sopis varmaan tiukkojen farkkujenkin kanssa.

    VastaaPoista
  2. Kaunis, tyylikäs ja monikäyttöinen hame! Erityisen kauniille näyttää kietaisupaidan kanssa:) Ompelupöydällä odottaisi kynähameen(kin) kaavat, mutta millonkahan ehtisin sen surauttaa:D

    VastaaPoista
  3. On kaunis ja sun näköinen hame. Ei liene yllätys, että farkkupaidan kanssa on oma suosikkini. Tosin on tuo toinenkin kaunis ja kietaisupaita olis imetysystävällinen. Oon vaan vahvasti stä mieltä, että farkkupaita toimii melkein kaiken kanssa XD

    VastaaPoista