KÄSITYÖPORTAALI MISSÄ OLET? TÄÄLLÄ HUUTAA PIIA

Olen pitkin kevättä bongaillut toiveita ja haavekuvia käsityöbloggaajien yhteisportaalista. Tai ainakin yhteistöistä. Olen lukenut hehkutuksia kivoista tapahtumista ja ekskursioista, joissa on tavattu muita bloggaajia. Verkostoituminen muiden bloggaajien kanssa on ainakin tähän saakka tapahtunut lähes pelkästään verkossa, toisten blogeissa vierailemalla. Joskus harvoin käy niin hyvä tuuri, että saan kutsun tapahtumaan, jossa tapaa muitakin oman alan bloggaajia. Nämä ovatkin olleet itselle kultaakin kalliimpia. Sen takia onkin ollut virkistävä nähdä, miten käsityöblogeja on otettu mukaan esimerkiksi Ping Helsinkiin tai Blog Awardseihin. Vihdoin suunta on alkanut olla ylöspäin.
Ilahtuneena olen myös seurannut valtavaa videobuumia, mikä neulojien keskuudessa on herännyt. Löytyisikö kässäblogien tulevaisuus tubettajien joukosta? Itsekin olen muutaman videon tehnyt. Ompelublogien puolella videointi on vielä hyvin harvinaista herkkua.


Eräs blogitutkimus pari vuotta sitten selvitti myös lukijoiden kiinnostuksenkohteita. Harrasteet ja kädentaidot pitivät jumbosijaa näissä mittelöissä. Tai oikeastaan niitä ei edes mainittu. Tosin eihän tuolla mainittu myöskään lemmikki- tai puutarhablogejakaan. Kuuluvatko käsityöblogit projektiblogien alaisuuteen? Kertokaa joku jos tiedätte.

Mutta niin, siis itse asiaan. 

kuvat otettu Tampereen käsityömessuilla viime syksynä

Tiedän taatusti, että käsityöblogeille on lukijakuntaa. Kuulun muutamaan faceryhmään, joiden linkkiketjuihin saan laitettua tiedon uusista postauksista. En tiedä, miten ilman niitä kukaan saisikaan tietää postauksistani. Entisaikojen bloggerlukulistaa harva enää käyttää, ja porukka tuntuu  muutenkin seikkailevan blogista toiseen seuraten eri medioiden feedejä. Oikeastaan kässäbloggaajien tarvitsee olla jatkuvasti mukana erinäisissä median osa-alueissa, jotta se tavoittaa lukijansa siellä missä he ovat. Siinä missä lifestyle- tai muotiblogit voivat liittyä jo olemassaoleviin blogiportaaleihin kuten Indiedaysiin, on käsityöblogi siellä edelleen outolintu. Käsityöblogit eivät myöskään ole perheblogeja useinkaan, joten Lumon, Bellablogien tai Blogiringin kaltaiset portaalit ovat heille myös kaukana tavoittamattomissa. Itse olen ehkä juuri sitä väliinputoajaporukkaa. Bloggaan elämästäni käsityön kautta, toki välillä kertoen lapsista, tapahtumista ja vaikka grillausvinkeistä jos niin haluan. En ole tarpeeksi perhe-, lifestyle- tai muotiblogi, mutta en täysverinen käsityöblogikaan.

Lähes jokaisella perhelehdellä, vauvalehdellä tai esimerkiksi sisustuslehdellä on omat bloggaajansa. Löytyy kaksplussaa, divaania ja vauva.fiä. Hassuinta onkin, että käsityölehtiäkin Suomessa on vaikka millä mitalla, mutta yhdelläkään näistä ei taida olla joukossaan kunnon bloggaajaporukkaa. Miksei? Mikä siinä on, että käsityöalan vetovoimaisimmat paperilehdet eivät tee blogien kanssa yhteistyötä? 

Missä olisi se kotisatama ja verkostoitunut porukka, joka ottaisi tällaisen kohtalaisen luetun blogin joukkoonsa? Siihen asti ei voi muuta kuin vain tehdä hartiavoimin töitä, jotta erottuu netin valtavasta blogivirrasta. Olen tehnyt suuria virhearviointejakin bloggausurani aikana. Minua on ollut välillä vaikea tavoittaa, sillä olen vaihtanut blogia. Olen välillä kuunnellut vääriä neuvoja ja toiminut niiden mukaan ajattelematta mitä itse haluan. Silti uskon, että se polku miten olen tähän päätynyt oli vain kuljettava. Muutenhan en olisi tässä. 

Arvostan sitä pioneerityötä, jota esimerkiksi Mehukekkerit on tehnyt Pingin ja muiden merkeissä. Me ollaan ihan hyviä tyyppejä, eikä käsityö ole edes menneen talven lumia. Palkittiinhan juuri vuoden nuorena yrittäjänä Paapiin (kangas/lastenvaatekauppa) Anniina. Se jos mikä valaa uskoa käsityön arvostukseen.

Kuka tekisi meistä meidät?

muoks. Kiitos Susannalle hyvästä ideoinnista. Perustin nyt Pinterestiin yhteisboardin Suomalaiset käsityöblogit, jonne voit halutessasi liittyä lisäämään oman blogisi pinnauksia. Laita viestiä sähköpostiin suomalaisetkasityoblogit@gmail.com ja kerro blogisi osoite niin lisään sinut mukaan. Ryhmää voit seurata ilman blogia, mutta vain jäsenet voivat sinne lisätä uusimpia julkaisuja.


19 kommenttia

 1. Tuo on muuten totta, ei löydy lehtitalon alla olevaa käsityöblogia. Tai miten se ruususuu tms? Eikös se ole kotivinkin alla?

  Ja kiitos!! Käsityöpiireissä näkyy paljon myös vähättelyä, ei arvosteta edes omaa työtään. Ja hei onhan vielä Muita Ihania, Eilen Tein sai tunnustuksen syksyllä ja sitten on monta jotka on sisustus blogin ja käsityöblogin välimaastossa.

  Nyt vaan hakemus käsityölehteen! 💛

  Mutta hei kotopirkot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo kotopirkot, siitä olen kuullutkin ja taidan kuulua jopa faceryhmäänkin. Täytyypä ottaa selvää. Kiitos Veera kommentista :)

   Poista
 2. Minkä firman kojulta tuo eka kuva on? On meinaan niin kivannäköinen villapaita, et ohje ois aika kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pistit pahan. Joko Titityy tai lentävä lapanen muistaakseni. :)

   Poista
 3. Tai jos Piia jaksat ryhtyä väsämään omaa portaalia?

  VastaaPoista
 4. Kiintoisa aihe. Sitä pyöritellään täälläkin... ;)

  VastaaPoista
 5. Vasta hiljattain ompelublogien seurannan aloittaneena kannatan voimakkaasti ko portaalin rakentamista. Jos saadaan operaattori siihen voitaisiin ehkä saada rahoitusta viennon edistämisen tai digitalisaatiohankkeiden tms kautta. Esim Ottobre ja eräiden suunnittelijoiden kankaat ovat jo kansainvälisiä.
  T Henna L

  VastaaPoista
 6. Koin kerran että eräässä käsityölehdessä oli kopioitu mun blogista yksi työ. Otin yhteyttä, tottakai kielsivät kaiken vaikka laitoin muutaman muunkin ihan selkeän esimerkin blogista pöllimisestä kyseisessä lehdessä. Samalla kysyin että mitä jos ihan oikeasti vain rehellisesti tekisitte blogien kanssa yhteistyötä ettekä vaan kopioisi ja suututtaisi. Toki ymmärrän että blogit ovat silti vielä marginaaliryhmä verrattuna siihen suureen kansaan joka harrastaa käsitöitä mutta ei pyöri netissä aktiivisesti. Vastasivat että onhan heillä palstoja joissa esitellään ihmisiä että ehdota nyt sitten jos haluut siellä jonkun bloggaajan nähdä. Joo, en tarkoittanut sitä vaan että ideointia ja ohjeita voisi tehdä yhteistyönä, ei pelkkää henkilöesittelyä.

  Toinen kortti mikä aina pelataan, on se että käsityöjutuissa pyörii niin pienet rahat. Mutta eiköhän niillä lehtitaloilla muitakin julkaisuja ole kuin se käsityöaiheinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on valitettavasti samanlainen kokemus idean luvattomasta käytöstä kuin sullakin, työt yksi yhteen omieni kanssa. Ja valitettavasti vastaanottokin oli lähes samankaltainen lehden päätoimittajan puolesta, jutun freelancerina toimiva kirjoittaja pahoitteli hieman enemmän. Paha maku jäi silti suuhun, sillä missään ei ennen sitä eikä sen jälkeen ole ko. ohjetta ole oman blogini ja tämän lehden lisäksi ollut (bloggauksella ja lehtijutulla väliä n. 2 vuotta). Myös minä peräänkuulutin yhteistyötä, mutta eipä sitä taidettu noteerata. Harmittaa. Eniten harmittaa periaatteesta ja arvostuksen puutteesta!

   Poista
  2. Samaa huomannut, että lehdessä on paljon bloggareiden aikaisemmin tekemiä juttuja. Myös tuunausjuttuja on alkanut tulla niin, että ne on jo blogeissa nähty aikaa sitten ja nyt samat ideat löytyy lehdestä. Tuo yhteistyö olisi heille oikeasti ponnahdus ylöspäin, niin monet kierrättää samoja malleja tällä hetkellä.
   Juuri katselin yhtä lehteä ja huomasin, että löytyy monen monta kaavaa jo muista lehdistä. Tuntuu, että eivät tuota enää mitään uutta ja siksi blogiyhteistyö voisi tehdä heidänkin lehdestä raikkaamman ja uudemman.

   Poista
 7. Niin joo, muutama vuosi sitten oli tulossa myös yksi pohjoismainen kässäportaali jonne olin jo luvannut mennä bloggaajaksi mutta se homma kans kaatui vaan johonkin eikä sieltä kuulunut sitten enää yhtään mitään kun blogia olisi pitänyt ruveta siirtään heidän palvelimelleen. Nyttemmin olen kyllä jo sitä mieltä että blogiani en siirrä yhtään minnekään. En ota sitä riskiä että mun 8 vuoden blogihistoriaa häviää jonnekin muutoissa. Mutta sellaista voisin harkita, jota varten ei tarvi siirtää blogia. Mutta en ole varma, haluaisinko edes sitä. Niin paljon ymmärtänyt rivien välistä että portaalibloggaus ei niin auvoista sitten kuitenkaan ole.

  Sitä kyllä silti haluaisin että kässäblogitkin näkyisivät kategoriana kaikenmaailman awardseissa ja gaaloissa. Hurjat määrät lukijoita näissäkin pyörii!

  VastaaPoista
 8. Tosi tärkeää asiaa, ei vain hyvien blogien löytämiseksi vaan MYÖS käsityön ja käsillä tekemisen arvostuksen nostamiseksi. On kyllä totta, että kässäblogit ovat hajallaan, onneksi on edes tuo fb:n ryhmä josta olen itsekin löytänyt hyviä blogeja.


  En kuitenkaan ole kovin innostunut jonkun lehtitalon blogiportaalin luomiseksi, koska "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Itse ohitan aika monet kaupallisissa portaaleissa olevat blogit, onneksi niistäkin kyllä löytyy helmiä. Tyyli vain ei innosta, toisaalta kaupallista yhteistyötä tekevistä blogeista saa tietoa uusista tuotteista. Toisaalta sitten portaalin pitäminen vaatii paljon työtä, ja jostain pitäisi saada mainostuloja. Mistä löytää se hyvä tasapaino? Myös operaattorille pitää maksaa, sillä luulen että ilmaiset pohjat tulevat melko pian täyteen.

  Kuten Norsis tuossa ylempänä sanoi, portaalin pitäisi olla sellainen, että blogien jutut näkyvät vain syötteenä - kuten tuolla Kotopirkoissa on. On aika järkyttävää, että blogin perustajan oikeudet vuosien työstä viedään, se on mielestäni moraalitonta.

  Jos muita innostuneita löytyy, olisin kinnostunut perustamaan portaalia. Olisi se kyllä hienoa, jos kässäblogeillakin olisi oma gaalansa!

  VastaaPoista
 9. Hyvää ja aiheellista keskustelua. Minäkin olen miettinyt näitä juttuja tahollani jo useamman vuoden ajan. Vaikka itse olen tukevasti tee-se-itse -genren edustaja, oon seurannut lifestyle-, fitness- ja sisustusblogeja jo vuosikausia - ja aina ihmetellyt sitä miksi noihin awardseihin ei kelpuuteta käsityö/askaretu/diy -genreä, vaikka se on isossa nosteessa. Jotain saumaa on niillä sisustus- ja lifestyleblogeilla joissa diy näyttelee pientä osaa sisällöstä, mutta pääaiheeksi itse tekemisellä ei ole ollut riittävästi näyttöä? Vai suuren yleisön kiinnostusta? Ja miten ja kuka lopulta määrittelee sen millaisista lukijoista ns. suuri yleisö koostuu? Kuten edellä todettiinkin, käsityöblogeilla on vankka ja jatkuvasti laajeneva lukijakuntansa.

  Olen miettinyt myös sitä, että mielletäänkö käsityöt yleisellä tasolla kuitenkin edelleen kahvipussiaskarteluksi ja yksin kotona tuusailemiseksi. Ymmärretäänkö isommissa lehtitaloissa ja portaaleissa käsityöblogien todellista potentiaalia? Itse olen yksi Kotopirkoista, ja vuoden alusta pääsin kokeilemaan bloggaamista Keskisuomalaisen blogiportaalin, Stoorin, alla. Varovaisesti kokeillen siirsin blogini sivukonttorin Stoorin alle tehdäkseni diy-maailmaa tutummaksi myös valtavirralle ja tuodakseni käsityön ilosanomaa näkyväksi. Että itse tekeminen on paljon muutakin kuin kahvipussikoreja ja joulukortteja kerran vuoteen. Lisäksi kiinnosti nähdä mitä isolla konsernilla olisi tarjota kässäbloggaajalle. Aika alussa ollaan vielä ja toiminta hakee edelleen muotoaan, mutta mitään negatiivista sanottavaa ei tästä kokeilusta vielä tähän mennessä ole. Tietysti olen aika yksin omalla alallani muiden eri aihepiirien bloggaajien joukossa, ja kokisin oloni todennäköisesti kotoisemmaksi omieni seurassa. En myöskään uskaltanut tehdä lopullista muuttoa vielä tässä vaiheessa, juurikin blogini pitkän historian ja mukavasti muotoutuneen lukijakunnan vuoksi. Aika näyttää, millaiseen lopputulokseen lopulta päädyn.

  VastaaPoista
 10. Vasta aloittaneena bloggaajana voin sanoa, että olisi tarvetta! Kaikki on hajallaan missä sattuu ja ompeluryhmien blogeihin vievistä postauksista olen sitten koittanut etsiä samanmielisiä blogeja. Blogit.fi suomalaisista ja ulkomailla Bloglovin' sentään on vähän auttaneet asiaa, mutta kieltämättä joku yhteinen paikka olisi myös hyvä. Hyvä idea tuo Pinterest-board!

  Vaikka joku portaali onkin niin se pitäisi saada tietoon myös uusille harrastajille ja ehdottomasti selkeät ohjeet siitä miten sinne saa oman bloginsa. Nyt on joitakin sivustoja jotka kokoavat yhteen blogeja ja sitten kun aikansa tutkii, että mikäs juttu tämä on niin käy ilmi, että se onkin muutaman bloggaajan keskittymä johon ei edes voikaan päästä. Tai näyttää siltä, että voisi liittyä, mutta missään ei sanallakaan mainita miten ja mistä joten ei voi kuin olettaa, että kyseessä on taas tietyn porukan yhteinen juttu. Kotopirkot on muuten juuri tällainen. Blogissa lukee vain, että ota yhteyttä vaan eipä puolellakaan sanalla sanota, että sinne voisi omaa blogia ehdottaa... Löysin sen blogeja etsiessäni ja kävin tykkäämässä facebook-sivustakin, mutta en vieläkään tiedä ottaako Kotopirkot uusia "jäseniä". ;)

  Blogien arvostukseen liittyy varmaan sama kuin käsitöiden arvostukseen ylipäänsä. "Ai teit ite, varmaan säästit aika paljon" ja "tommoisenhan tekisi itekin" tai "sähän nopsaan vaihdat tän vetoketjun ja sulla varmaan on niitä varastossakin kaikkia sopivia, tuun sit vaikka huomenna hakemaan" - tyyppiset kommentit on harmillisen yleisiä. Blogit ja tekijät esille enemmän niin saataisiin arvostus nousuun tällä alalla muuallakin kuin harrastajien keskuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana keskustelu ja hyvä blogipostaus, kun aiheesta tarpeeksi käydään keskustelua, niin oikeat ihmiset kuulevat varmemmin toiveemme ja jotain voi tapahtua! Huomasin kysymyksen liittyen Kotopirkkoihin ja siitä, otammeko uusia jäseniä. Emme järjestä julkisia hakuja, mutta otamme aika ajoin uusia blogeja mukaan. Mielellämme vastaanotamme avoimia vapaamuotoisia hakemuksia Facebookin inboxiin, joita käymme läpi uusia Kotopirkkoja harkitessamme.

   Poista
 11. Hyvä ja tärkeä aihe. Oma blogini on ollut melkoinen sekoitus muotia ja ompelua, mutta jotain portaalia itsekin kaipaisin. Jos eettisyys on muotia niin luulis olevan käsitöidenkin. Ainoa mitä siinä riistetään on ehkä käsityöläisen yöunet joskus :) tämänkin takia luulis asialla olevan nostetta.

  Oon aika järkyttynyt, että malleja on kopioitu blogeista suoraan lehtiin. Eikö se ole laitontakin ja vähintään moraalitonta. Mm. Suuri Käsityö-lehteä olen kuullut monesta asiasta kritisoitavan. Jännä etteivät ole nähkeet tätä yhteistyötä blogimaailman kanssa mahdollisuutena.


  VastaaPoista
 12. Oon kanssasi täysin samaa mieltä, että käsityöblogeillekin tarvittaisiin oma portaali tai joku joka kokoaisi käsityöbloggaajat yhteen :)

  VastaaPoista