OTTOBREKO MENNEEN TALVEN LUMIA?

 Ottobre kids 3/12 malli nro 1 koko 80.

Lasten pukeminen on sellanen asia, johon saa varmasti mielipiteen jos kysytään keltä vaan ihmiseltä. Jokaisella on ne omat lempityylit, joihin mielellään lapsensa pukisi. Osa vannoo retron nimeen, toiset taas moderneihin kotimaisiin suunnittelijoihin. Joillain ei ole mitään väliä, kunhan ne vaatteet on saatu edullisesti ja jotkut taas panostavat pienen auton verran joka vuosi lapsensa asukokonaisuuksiin. Äitiyttä ei kyllä totisesti mitata vaatetuksella ja jokainen lapsi on aivan yhtä arvokas oli sitten päällä merkkiä tai markettia. En tiedä mihin kategoriaan tämä puku menee, joka valmistui viimeisimpänä. Sen kangas on modernia trikoota Ruotsista, ja toisaalta siinä on jotakin tosi perinteistä.
Vähän reilun kokoinenhan tuo on, mutta minä inhoan lapsilla kittanoita vaatteita. En itsekään pidä sellaisia, joten lapsilla vielä vähemmän. Vaatteissa pitää olla sellaiset väljyydet, että niillä voi leikkiä. Legginssit pitää tehdä niin joustavasta trikoosta ettei kyykistyessä veri seisahda. Paidat voivat olla ihan peruspuuvillaakin, mutta sopivia niiden pitää olla. Trikoinen bodykaan ei jää meillä käyttöön jos se näyttää makkarankuorelta. Ylivoimaisesti eniten minä käytän lasten vaatteita tehdessä Ottobre kids -lehteä.Tänään törmäsin keskusteluun, jossa kritisoitiin nykykaavalehtien itseään toistamisesta. Ensiajatuksella olisi helppo yhtyä tähän ajatukseen, mutta minä olen kuitenkin hiukan eri mieltä. Ideoita kierrätetään muotimaailmassakin, mutta jotenkin niihin aina löydetään se ajanmukaisuus. Peruspaita on ollut samanoloinen sitten trikoon keksimisen, mutta väljyyksiä ja hihan pituuksia on muutettu ajan saatossa. Moni ei tule ajatelleeksi myöskään, että hihan pyöriötä tai kädentien kaartakin muuttamalla paidasta saa erinäköisen. Vaikka se näyttää paperilla samalta kuin viidessä aiemmassa lehdessä, niin todellisuudessa vain kokeilemalla tietää onko se uusi kaava parempi lapselle vai se vanha.

Ei lehtifirma voi myöskään sanoa uudelle lukijalle, että julkaisimme peruspaidan kaavan vuonna 2011, olisit ostanut silloin. Uusia lukijoita tulee jatkuvasti levikkien kasvaessa ja tarvitaan niitä samoja hyviä kaavoja uudestaan ja uudestaan. Kestotilaajien mitta voi tulla täyteen jossain vaiheessa, mutta niin myös peruskaavojen valikoimakin on parissa vuodessa käyty läpi. Toisaalta se sama lapsi kasvaa vuosien saatossa, joten isompia kokoja ja uusia malleja tulee joka tapauksessa kokeiltua. 

Minusta lehtien kaavavalikoimat ovat tällä hetkellä ihan hyvät, mutta markkinoita hallitsee ainakin lastenvaatteiden osalta Ottobre. Sille on löytynyt haastajia joiltakin suomalaisilta kaavafirmoilta, mutta nekin ovat vain yksittäisiä tapauksia Ottobren suureen kaavaviidakkoon verrattuna. Minä uskon ja toivon, että joku päivä jollain olisi resursseja tehdä yhtä hyvää jälkeä kuin Ottobre on tähän asti tehnyt. Silloin kun suomalainen kaavalehti on kansainvälisestikin tunnettu, meidän pitäisi olla siitä ylpeitä eikä lähteä ruotimaan ja kritisoimaan menestyjää. Sitten kun joku tämän menestystarinan kritisoijista lähtee oikeasti perustamaan uutta ja parempaa kaavalehteä, tulen mielihyvin ostamaan sen numeron. Siihen asti matkustan mielihyvin voittajan matkassa. 


9 kommenttia

 1. Onhan se hyvä, että kierrätetään, minulle on tullut halvaksi se kun ei tarvitse ostaa uusia lehtiä enää kun samat mallit löytyy jo kotoa. Tosin kun on jo tätä muodin kierrättämistä tähän ikään nähnyt jo monet samat jutut niin pikkuisen alkaa kyllästyttää. Mutta ei se haittaa :D Tekee sitten omia hölmöjä juttuja.

  VastaaPoista
 2. Naulan kantaan, en voisi olla enemmän samaa mieltä! Ja jos >90% Ottobren kasvavasta menekistä on ulkomaankaupassa, niin ehkä muutamasta kotimaisesta ruikutuksesta ei kannatakaan välittää ;) ihanat kuvat ja muutenkin ihania kuvia sulla (varsinkin) viime aikoina blogissa.

  VastaaPoista
 3. Minä kans tykkään Ottobresta. Ja ihan samaa mieltä tuosta asiasta. Itse kyllä peruin nyt kestotilauksen, vaikka se on mulle vuosia tullut. Ajattelin, että ostan irtonumeroina ne lehdet, joista meinaan jotain tehdä. Ja sekin vaikuttaa, kun palaan töihin, niin tiedän, että ompeluaika vähenee merkittävästi. Mutta joka tapauksessa hyvä suomalainen ompelualan erikoislehti.

  VastaaPoista
 4. Voi mikä neitokainen, ihana haalari ♥ Ottobre on miun luottolehti, käyttämättömiä kaavoja löytyy vielä monen vuoden tarpeiksi :) To do-listalla olisi kirjata ylös ne mallit, mitä olisi kiva kokeilla, sillä nyt tulee herkästi aina samoihin tartuttua.

  VastaaPoista
 5. Minulle Ottobressä on uusia kaavoja tärkeämpää ollut aina kuvat ja ideat. Selailen lehtiä läpi aina, kun mietin mitä seuraavaksi tekisin, mutta yleensä en piirrä uusia kaavoja, vaan muokkaan vanhoista leikkuuvaiheessa. Ja niitä ideoita ja fiilistä Ottobreessä kyllä on! Samasta syystä en yleensä halua kattoa netistä lehden sisältöä ennen, ku saan lehden käsiini. Mikään ei oo ihanampaa, kuin ensimmäinen lukukerta!

  VastaaPoista
 6. Kiva leikkipuku. Sellainen vanhanaikaisen näköinen. Muistelen et oisin nähny isäni lapsuuden kuvissa saman tapaisen. Ottobre on lasten vaatteiden osalta kiva. Mut toisaalta itsellä ollut nyt pari vuotta taukoa tilauksessa ja hyvin olen pärjännyt noilla vanhoillakin. Ideoita vaatteisiin haen kummiskin lehtiä useammin netistä, lasten vaatekaupoista jne. Sit vaan muokkailen perusmalleja. Mut välillä on kiva tehdä ihan suoraan joku juttu. Ja oottobre on kummiskin yleensä aika kivasti ajan hermolla.

  VastaaPoista
 7. Tunnustan, minä "valitin". :D Tekopyhä kuitenkaan en ole vaan tunnustan ihan reilusti, että käytän Ob:ta useinkin, lasten vaatteiden kaavat on hyviä peruskaavoja moneen tilanteeseen. Sekin on hyvä että malleja uudistetaan muutaman vuoden välein, väljyydet muuttuu. Mutta kyseinen paitakaava jota ihmettelin oli viime vuoden lehdessä viimeksi, siitä kummasteluni. :)

  VastaaPoista
 8. Tilasin lehden ihan ompeluharrastuksen alkuaikoina ja tilaus jatkuu edelleen, vaikken kovin paljon ehdi ommellakaan:) Muistan edelleen ensimmäisen ompelemani vaatteet ja millä kaavalla sen tein:) Ompeluohjeistakin on tehty todella selkeät. Ja tietysti malleja voi muokata oman mielen mukaan ja lisäillä yksityiskohtia.
  Kerrassaan herttainen puku:)

  VastaaPoista
 9. Minä olen ostanut Ottobreta irtonumemeroina silloin, kun on ollut joku mielenkiintoinen kaava. Tosin minulle käy usein, niin kuin edellä kirjoitelleelle Hennalle, muokkaan vanhoista hyviksi koetuista kaavoista sopivia. Kyllä siinä toistoa on ollut ja vähän liian lyhyellä välillä, mutta kun muutakaan varteen otettavaa lehteä ei ole, niin...

  VastaaPoista