RÄSYMATON HAPSUT PIILOON

Meillä suvussa on perinteet räsymatoille. Niihin on kudottu kaikkea lakanoista sukkahousuihin ja vanhoihin vaatteisiin. En tiedä tunnistaako isoäitini ongelmaa tekstiilijätteestä. Todennäköisesti ei, sillä se ylimääräinen ja hankalasti kierrätettävä tekstiilijäte on mitä parhainta räsymattomateriaalia. Juuri sitä, mistä hän on ammentanut vuosien matot ja jatkanut perinnettä eteenpäin.
Räsymattoja on meillä käytetty sisustuksessa aina. Viime aikoina olen kuitenkin itse mieltynyt skarpimpaan mattotyyliin. Sellaiseen, jossa hapsuja ei näy ja reunat on siistit. Kantattuja räsymattoja olenkin nähnyt kauppojen valikoimissa jo vähän aikaa. Vanha tyyli yhdistettynä moderniin ilmeeseen toimii ainakin omaan silmääni mitä parhaimmin.

Jos kanttaus ei suju tai ole vaihtoehto, voi vanhan räsymaton tuunata itse siistimmäksi hapsut lyhentämällä tai virkkaamalla ne piiloon. Rohkeimmat ovat jopa teipanneet hapsut maalarinteipillä pohjapuolelle. Jos kuitenkin kiinnostuit virkkauksesta, niin tässä helpot ohjeet siihen.

¨
Tarvitset virkkuukoukun ja puuvillalankaa. Työnnä koukku matonkuteen välistä maton läpi. Nappaa puuvillalanka koukkuun ja vedä toiselle puolelle. Vedä sitten uudelleen päältä lanka koukkuun ja lenkistä läpi. Jatka näitä kiinteitä silmukoita koko maton hapsurivin läpi ja lopuksi viimeisten hapsujen ympäri. Tee solmu päähän. Voit myös letittää loppuhapsut halutessasi.

Tuon sojottavan "hännän" voit kiinnittää nurjalle puolelle ommellen halutessasi. Minusta se on hauska yksityiskohta, joten jätin sen näkyviin. 


3 kommenttia

  1. Koulussa kanttasin kutomani räsymaton ja voin kertoa, että se ei ole mitenkään miellyttävää puuhaa! Sen lisäksi, että siihen meni aikaa aivan älyttömästi, oli sormet verillä vaikka käytössä olikin juuri siihen hommaan tarkoitettu neula. Tuo sen sijaan vaikuttaa kätevämmältä tavalta viimeistellä matto jos ja kun hapsuja ei kaipaa.

    VastaaPoista