TASKUMEKKO 2.0: LUE AINAKIN NÄMÄ NELJÄ VINKKIÄ ENNEN OMPELEMISTA

Viime aikoina on kohistu yhdestä maailman tunnetuimmista brändeistä, Kenzosta. H&M:n kanssa yhteistyötä tällä kaudella tekevä ketju on tunnettu rohkeista leikkauksista ja printeistään. Toisaalta taas kangasmaailman huipulle singahtanut Nuppu print company on lumonnut herkillä kukkakuoseillaan ompelevan kansan. Nämä kaksi yhdessä innoittivat minua suunnittelemaan mekon, jossa kaunis ja herkkä kukkaprintti kohtaa rohkean ja modernin leikkauksen.

Kaikki kuvan vaatteet ja pipo itse tehty. Takki esitelty aiemmin, piposta vilahtanut kuva ig:n puolella.


Mekon kaavapohjan löysin uusimmasta Burda-lehdestä. Keräsin tähän postaukseen muutamia vinkkejä taskumekon tekoa suunnitteleville, jotta pääset paremmin projektissa alkuun. 

1. Mittaa kaava ja vertaa sitä hyvin istuvaan joustamattomaan mekkoosi.

Kyllä, luit oikein. Tämä mekko tehdään joustamattomasta materiaalista. Älkää silti kauhistuko! Joustamaton ei tarkoita makkarankuorta, jossa on vaikea hengittää. Se tarkoittaa mukavaa ja sulavalinjaista asua. 

Itse tein muutamia muutoksia valmiskaavaan. Levensin vähän mekkoa vyötäröltä, sillä vaikka olen kokoa 36 yleensä, niin tässäkin vyötärö olisi ollut muuttamattomana liian kireä. Lisäksi poistin hihansuista rannekkeet ja tein niiden sijaan päärmeet. Takaa laskin hieman pääntietä. Helmanpituutta muutin aavistuksen lyhyemmäksi, koska pidän lyhyemmistä mekoista. Kankaan menekki oli ilmoitettu 1,9 metriä ja lisäksi vuorikangasta tarvittiin 0,5m tukemaan yläosan etu- ja takakappaletta. 


2. Tutki taskun rakenne hyvin ennen ompelemista.

Lehden kaava muistuttaa jo aiemmin netissä pyörineitä taskumekkoja. Tämä kuitenkin on mielestäni paranneltu versio. Taskujen paikka ei ole suoraan sivuilla, joten se imartelee useimpien vartaloa paremmin. Taskupussit asettuvat luontaisesti nätimmin, ja teknisesti kuitenkaan Burdan mallia ei ole kovin paljoa vaikeampi tehdä kuin Papun kantomekon tyylistäkään. Suosittelen kokeilemaan, mikäli taskumekko kiinnostaa, mutta aiemmat kokeilut ovat päätyneet yöpaidoiksi. (niitä yöpaidoiksi päätyneitä löytyy ainakin minun kaapistani...) 


3. Käytä aikaa kankaan valintaan. 

Kankaan löysin Eurokankaan palalaarista. Sen valitseminen on aina yhtä pitkällinen prosessi. Kierrän ja tutkin joka ikisen kangaspakan. Ensin materiaalitiedot, sitten kuosit. Molempien täytyy täsmätä vaatimuksiini. Kototeko kirjoittikin aiheesta tosi hyvän postauksen vähän aikaa sitten. Materiaalinatsi löytyy tästäkin osoitteesta. En pidä päälläni keinokuitua, ellei ole ihan pakko. Se ei hengitä ja tuntuu että ne nyppyyntyvät tai alkavat haista lyhyenkin käytön jälkeen. Urheiluvaatteissa ne ajavat kyllä asiansa, mutta käyttövaatteissa en pidä niiden tuntumasta.  

Kuten monet muutkin mekot, niin tämäkin on ihan 100 % viskoosia. Siitä ommellessa kannattaa muistaa esipestä kangas, jotta vältyt kutistumiselta. Lämpötilan on hyvä olla 30-40 astetta, sillä kankaan pinta kärsii kovemmista pesulämpötiloista. Olen minä silti jonkun kerran pyöräyttänyt mekkojani 60 asteessa. Pitkässä juoksussa kuitenkin kangas ei sellaista kestä. Kankaan valintaan vaikuttaa minulla myös malli, johon se tulee. En voi kuvitella tekeväni paksusta puuvillasta tätä mekkoa, enkä myöskään esimerkiksi tönköstä scubasta. Taskujen asettumisen takia tarvitaan ohutta ja hyvin laskeutuvaa materiaalia. Burda oli ehdottanut tähän mekkoon käytettäväksi viskoosi- tai villakreppiä. Villa toimisi tässä varmasti oikein kauniisti. 


Joku kysyi toimisiko mekko myös trikoosta tehtynä. Minä en juuri tätä mallia lähtisi perustrikoosta kokeilemaan. Ensinnäkin trikoista tässä toimisi ainoastaan viskoosi -tai polyesteritrikoo, joka laskeutuu. Viskoositrikoon parina käyttäisin yläosan vuorina jotain tukevaa puuvillatrikoota. Alaosa on painava ja vaatii ryhdikkään yläosan kankaan, jotta muoto ei näytä venähtäneeltä. 

Unohda nämä materiaalit:
- joustocollege
- paksu tai yli 5 % elastaania sisältävä puuvillatrikoo
- joustamaton peruspuuvilla
- joustofrotee

Harkitse sen sijaan näitä:
- viskoosikangas
- polyesterisekoitekangas
- kevyt villakangas
- kevyt viskoositrikoo
- kevyt polyesteritrikoo
- lycra


Kuva: Burda style 10/20164. Pue sama vaate rohkeasti eri tilaisuuksiin

Vielä on kukkamekkojen aika, kun sen yhdistää saapikkaisiin ja sukkiksiin. Yläosaksi voi heittää jonkun bombertakin tai tikatun takin kuten minä tein. Michael Korsin peruslaukku toimii aina, kuten nytkin. Minä menin itse näillä rennosti elokuviin lasten kanssa. Voisin kuitenkin kuvitella pitäväni tätä myös töissä, mutta sen lisäksi vaikka sukujuhlissa yhdistettynä vaaleisiin sukkiksiin ja korkkareihin. Lisäisin koruja ja tyylikkään clutchin. Monikäyttöinen mekko tuli itselleni ainakin tarpeeseen!

Kiitos kaikille edellisen postauksen katsastaneille. Samantien tuo pieni pipopostaus singahti kaikkien aikojen luetuimmaksi jutuksi blogissani. 

4 kommenttia

  1. Oletpa tehnyt todella kauniin mekon, ihana kangas ja malli! Wau! Kiitos vinkeistä, pitääpä harkita itsekin kyseistä kaavaa! :)

    VastaaPoista
  2. Tää on kyllä niin upea. Malli ja kangas täydellisessä sopusoinnussa. Melkein tekis mieli itsekin tehdä kukkamekko talvea vasten tämän nähtyäni:)

    VastaaPoista
  3. Tää on kyllä niin upea. Malli ja kangas täydellisessä sopusoinnussa. Melkein tekis mieli itsekin tehdä kukkamekko talvea vasten tämän nähtyäni:)

    VastaaPoista