Villalangan värjäys mikrossa

Kokeilin langan värjäystä kotikonstein vähän epäilevin, mutta innostunein mielin. Kaikki uusi käsityön saralla saa aikaan sen lapsenomaisen oppimisen fiiliksen. Niin tälläkin kertaa. Lankojen värjäys oli superhauskaa puuhaa!Mies pyöritteli päätään kun mä puin ylleni essua kahta tuntia ennen kylään lähtemistä. Silloin kun inspis iskee, niin sitten se iskee. Vaikka sitten ennen isänpäivälounaalle lähtemistä.

Ostin kaupasta varmuuden vuoksi neljää eriväristä elintarvikeväriä. Otin kokeiluun ihan leivontahyllyltä löytyneitä Dr.Oetkerin nestemäisiä värejä. Kotona purin tavallisen seiskaveikkalankakerän vyyhdiksi ja upotin sen ohjeen mukaan ensin etikka-vesiseokseen kymmeneksi minuutiksi. Sitten puristelin liiat vedet pois ja pirskottelin päälle erivärisiä elintarvikevärejä. Halusin intensiivisen lopputuloksen, joten en blandannut väriä veteen ollenkaan. Laitoin langat mikronkestävään astiaan, vettä pohjalle ja kuumensin kaksi kertaa 2 minuuttia 750w teholla. Kuuman langan jäähdytin astiassaan ja sen jälkeen huuhtelin sen haalealla vedellä. Ripustin langan odottamaan kuivumista pyykkitelineen päälle. 
Reissulta kotiuduttuamme tarkistelin lopputulosta ja latasin siitä kuvan instagramiin. Aika uskomattoman kiva lopputulos! Tämä on juuri sitä hehkuttamaani speckeled yarn -materiaalia. Itsessään jo lankavyyhdit tuottavat iloa, mutta työn valmistuminen vasta jännää onkin. Ei nimittäin ollut etukäteen mulla minkäänlaista tietoa siitä millaisen värjäystuloksen olin saanut aikaan. 
Pari päivää myöhemmin päättelin valmiit loopatut sukat ja katselin lopputulosta. Olen todella tyytyväinen siihen, miten värjäys onnistui ja millaiset valmiista sukista tuli. Kantapäihin kokeilin pitkästä aikaa aina oikein -versiota. Se toi pelkistettyihin sukkiin aika hauskan tekstuurisäväyksen. Joku on joskus sanonut, että käsitöistä saa kaksinkertaisen ilon. Se on ihan totta! Tekeminen tuottaa iloa. Nämä taisivatkin olla sellaiset kaamoksenpelastajasukat. Tämän onnistumisen kokemuksen siivin porskutetaan helposti pari viikkoa taas tätä talvea.

Mikrovärjäykseen liittyvät ohjeet voit katsoa myös Tekstiiliteollisuuden nettisivuilta.

 (juttu julkaistu aiemmin blogissani Kodin kuvalehden puolella 11/2016)

1 kommentti

  1. Kaunis värikirjo! Itse olen värjännyt 7veljestä ja Isoveljeä cool aid -mehujauheella. Ihana tuoksuista ja vaaratonta. Teimme myös oppilaiden kanssa, neulontamotivaatio nousi kerralla, kun langat oli itse värjättyjä.

    VastaaPoista