Aina tyylikäs trenssitakki itse tehden

Kyllä, trenssin voi tehdä itse. Se on vaikeaa, hidasta ja ongelmanratkomistaitoja vaativaa puuhaa. Tarvitaan kunnolliset ompeluohjeet, googlaustaitoja yksityiskohdista selviytymiseen ja materiaalitietoisuutta kankaiden valintaan. Toisaalta haasteet on tehty voitettaviksi! Ompelusta selviää kyllä kunhan sille jättää riittävästi aikaa. Tarkemmin sanottuna pari työpäivää, aloittelijalla enemmän. Kaava tuli valittua Ottobre-lehdestä 2/2014. Hyvinä puolina on ehdottomasti selkeä kaava-arkki, johon eri osat oli tunnistettavasti merkitty. Kokemus on osoittanut, että monimutkaisimmat kaavat löytyvät Burdasta (tosin ne onkin sitten viimeisimmän muodin mukaiset). Tällä kertaa en kuitenkaan jaksanut panostaa kaavanpiirtoon tuntikausia. Toisaalta taas Ottobren kaava on ihan perusversio ilman outoja leikkauksia, joten muokkauksetkin on siten helppo tehdä. Valitsin kooksi 38, sillä haluan pitää takin alla neuletta. Liika väljyys on helppo kuroa kasaan muutenkin vyötä käyttämällä. 

Ohjeet oli kirjoitettu melko selvällä kielellä, mutta kaava on selkeästi suunnattu jo pidempään ommelleelle. Minäkin vuosien kokemuksella jouduin luovuttamaan takahelmahalkion kanssa, kun en saanut vuorikangasta asettumaan siihen mitenkään. Päädyin poistamaan koko halkion. Kuten kuvista näkee, ei helmahalkio ole pakollinen sillä väljyyttä on riittävästi näinkin. 


Ottobren ohjeessa oli suositeltu materiaaliksi viskoosivuorikangasta ja päälliskankaaksi painettua puuvillaripsiä, gabardiinia tms. takkikangasta. Mitä tekee ideoiblogin emäntä? Ottaa materiaalikseen hankalan tuulitakkikankaan ja vuoriksi peruspolyesterisen vuorikankaan. Jälkiviisaana olisi kannattanut ottaa helpommat materiaalit. Varsinkin aloittelijalle suosittelisin paksumpaa puuvillaista ulkotakkikangasta ja sitä viskoosivuorikangasta. Tarkista kuitenkin, ettei kangas ole rypistyvää. Kukaan ei halua pitää ryppyistä takkia päällään. Silloin kannattaa muistaa esipestä kankaat kutistumisen vuoksi. Nämä minun kankaat eivät ole kutistuvaa sorttia, enkä halunnut pilata kankaan vedenkestävyyttä pesemällä sitä. Tarkoitus on käyttää tätä kevättakkina (myös suojaamaan pieneltä sateelta).  Myös materiaalin sähköisyys kannattaa tarkistaa varsinkin eläinperheissä. Laitoin työvaiheisiin käytetyt ajat itselleni muistiin.

Kankaiden ostaminen 30 min
Kaavojen piirtäminen 1,5 h.
Kaavojen asetteleminen kankaalle ja leikkaaminen, toiset 1,5 h.
Tukikankaiden leikkaaminen ja silittäminen, 30 min.
Ompelu 3 h yhtenä iltana, 4 h toisena. Yhteensä 7 h.
Viimeistely (nappien ompelu ja napinlävet) ja silittäminen 1h.

Kokonaisuudessaan trenssin tekeminen alusta loppuun vei minulta 12 tuntia. Harkitsin livelähetyksen tekemistä instagramiin tai Ideoiblogin facesivuille ompelun osalta, mutta onneksi luovuin ideasta. Purkamiset ja harmittelut olisivat toisaalta välittäneet turhan paljon autenttista ompelutunnelmaa. Mukaan mahtui kyllä paljon flowtilaakin. Palkitsevin hetki oli tietysti valmiin takin pukeminen päälle. 

Vinkit trenssin ompeluun:

- Varaudu isoon urakkaan.
- Varaa riittävästi ompeluaikaa.
- Kangasmenekki on n. 3 metriä päälliskankaalle riippuen halutusta pituudesta ja 2 m vuorikankaalle.
- Osta riittävästi tukikangasta, vähintään metrin verran.
- Esipese luonnonmateriaalit. Polyesteriä ei tarvitse pestä kutistuvuuden vuoksi, mutta jos olet herkkä kemikaaleille, suosittelen sitä. Toisaalta kankaan käsittelyt voivat kärsiä (vedenkesto, rypistyvyyden esto).
- Valitse materiaaleiksi kunnon kankaat. Tsekkaa sähköistyminen, vedenkesto, paksuus ja liestyvyys.
- Osta oikeat ompeluneulat. Teknisille kankaille microtex, puuvillaisille standard. Koko 80-90.
- Lankaa kuluu yllättävän paljon, joten suosittelen isoa rullaa tai kahta pientä.
- Lue ompeluohjeet ennen ompelua ja joka välissä.
- Googlaa tarvittaessa halkion ompelu, napinlävet, takin ompelujärjestys, taskutekniikat ym. elämää helpottavat pienet ompeluvaiheet.5 kommenttia

 1. Hei, kiitos seikkaperäisestä kuvauksesta, myös video olisi ollut kiva, ompelen itsekin juuri takkia, mutta en sentään noin monimutkaista. Sama ongelma materiaalien kanssa, valitsin halvan ja se toi erinäisiä ongelmia.

  VastaaPoista
 2. Todella hieno takki - taitava tekijä olet. :)
  Tuo kaavojen piirtäminen on kyllä hidasta hommaa, ja muutenkaan ei minun suosikkipuuhaa. Siksi varmaan käytänkin niin usein samoja tuttuja kaavoja. :D

  VastaaPoista
 3. Upea takki! Tekisi mieli kokeilla itsekin, mutta aavistuksen hirvittää kaavan kanssa tusaaminen. Vetoketjullinen takki on armeliaampi vaihtoehto kuin irvistävä nappilista, joten ehkä testaan sellaista takkia joskus. Hienosti kuvasit prosessia!

  VastaaPoista
 4. Tulipa kaunis. Hyvin onnistunut :)

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis, tyylikäs takki! Nopsaanhan sinä sait takin ommeltua, itselläni noihin valmisteluihin kuluu triplasti enemmän aikaa:D Hyviä vinkkejä olit koostanut. Täytyy käydä ostamassa noita microtex neuloja. Täällä on meinaan kans takki projekti meneillään, parka takki Burdan kaavalla. Pikkusen jännittää takahelmahalkion ompelu:D Voipi olla ettei täksi kevääksi ennätä valmistua, jos vaikka syksyksi sitten:)

  VastaaPoista