Ompelukoneen ajokortti: Erilaisia ompeleita

Tässä osassa kerron sinulle miten valitset oikean ompeleen eri käyttötarkoituksiin. 

Ompelukoneiden yleisimmät ompeleet ovat suora- ja siksak-ommel. Näillä kahdella ompeleella pärjää perusompelijana hyvin pitkälle. Sen lisäksi koneesta riippuen saatat tarvita huolittelevaa jousto-ommelta, koristeompeleita ja napinläpiommelta.

Ommel valitaan ompelukoneen ommelvalikosta. Tarkista omasta ompelukoneestasi miten ommel valitaan. Esittelen tässä kolme yleisintä ommelta, jolla pärjäät perusompelussa loistavasti. 

Suora ommel


(kuvassa kolme suoraommelta ommeltuna kankaalle)

Suora ommel on yleisimmin tarvittava ommel. Se sopii joustamattomista kankaista ommeltavien kappaleiden yhdistämiseen ja saumojen ompeluun. Ommel ommellaan perinteisesti noin sentin päähän kappaleen leikkausreunasta. Suoraompeleen avulla saat tehtyä myös käänteen verhoihin ja pöytäliinoihin. Perusasetus suoralle ompeleelle on pistonpituus 3 ja paininjalan puristus 5. Tämä sopii erityisesti peruspuuvillalle.


Siksak-ommel


(kuvassa siksak-ommel ommeltuna suoraompeleen viereen)

Suora ommel ei usein riitä yksinään, vaan kaveriksi tarvitaan siksak-ommel, joka huolittelee kappaleet yhteen. Puuvillakankaat purkautuvat leikkausreunasta, ellei niitä siisti siksakilla yhteen. Siksak ommellaan suoraompeleen viereen n. sentin päähän suoraompeleesta. Perussiksakin asetukset ovat pistonpituus 3, siksakin leveys 3, paininjalan puristus 5 tai joustavilla 2-3. Valitse leveys ja pituus kankaan mukaan. Siksakilla voit kiinnittää myös kuminauhan tai käyttää sitä käänteiden ompeluun joustavissa materiaaleissa.

Huolitteleva jousto-ommel


(kuvassa huolitteleva jousto-ommel ommeltuna kappaleen reunaan)

Joustavat vaatekappaleet eivät kestä pukemista ja riisumista, jos ne ompelee suoraompeleella ja siksakilla. Siihen tarvitaan joustava tikki. Jousto-ommel on itsessään huolitteleva ommel, joten se ei tarvitse lisäkseen siksakkia viereen tukemaan. Käytä jousto-ommelta trikoon, collegen tai muiden vaatetuskankaiden ompeluun. Jousto-ommel ommellaan hyvin lähelle kappaleen reunaa. 

Joustavien kappaleiden käänteet voi huolitella suoraompeleella kaksoisneulaa apuna käyttäen. Kaksoisneula ompelee nurjalle puolelle joustavan siksakin, vaikka kyseessä onkin suoraommel. Toinen vaihtoehto on siksak tai muu joustava koristeommel.

Tämä on kolmas osa ompelukoneen ajokortti -postaussarjasta. Aiempiin postauksiin pääset kätevästi klikkaamalla täältä:

Vai haluatko käyttää uusia taitojasi ja kokeilla kauppakassin ompelua? Vaativuustasoltaan keskitasoinen ohje löytyy täältä:

Kauppakassin ompeluohjeet

Ei kommentteja