Ompelukoneen ajokortti: Ompelukoneen toiminnot

Tässä osassa kerron mitkä ovat ompelukoneen keskeisimmät toiminnot. Niitä ovat ompelukoneen langoittaminen, ompeleminen eteen- ja taaksepäin ja puolaus. Puolaamista tarvitaan, jotta koneella voidaan ommella.
Hanki neuloja ja lankaa ompelua varten


Ompelua varten tarvitset siihen tarkoitettua lankaa ja neulan. Ompelukonelankoja- ja neuloja voi ostaa marketeista tai netistä. Kestävimmät langat ovat polyesteria, mutta puuvilla- ja silkkilankojakin voi käyttää. Paksuus vaihtelee paksusta tikkauslangasta ohueen ompelukonelankaan.

Lisäksi kone tarvitsee neulan. Neula valitaan ommeltavan materiaalin mukaan. Yleisimmin tarvitset puuvillalle sopivan standard-neulan ja ballpoint/jersey -neulan neuloksille.  Neula vaihdetaan kääntämällä ruuvimeisselillä neularuuvia löysemmälle. Neula työnnetään paikoilleen pohjaan asti litteä puoli taaksepäin, pyöreä puoli eteenpäin. Sen jälkeen ruuvi kiristetään, ettei neula pääse putoamaan paikoiltaan.

Ompelukoneen langoittaminen
Ompelukoneen langoittaminen onnistuu seuraamalla koneeseen piirrettyjä nuolia järjestyksessä. On tärkeää, että kone langoitetaan täsmälleen oikeassa järjestyksessä. Muuten ompelu ei onnistu Viimeisenä lanka pujotetaan neulan silmästä edestä taaksepäin. Tätä kutsutaan ylälangan langoitukseksi.

Ylälangan lisäksi kone tarvitsee alalangan, joka on puolattu puolan ympärille. Tutustu oman ompelukoneesi puolaustoimintoon tätä varten. Yleisimmin puola asetetaan puolaustappiin ja valitaan puolaustoiminto. Sen jälkeen ylälanka vedetään puolaustappia kohti ja pyöräytetään muutaman kerran tyhjän puolan ympärille. Sen jälkeen kaasupoljinta painamalla kone puolaa lankaa puolan ympärille. Katso puolaamisesta video:
Puola asetetaan puolakoteloonsa ja alalanka pujotetaan jälleen nuolien avulla oikeassa järjestyksessä koneeseen. Tässä kohdassa ompelukoneet eroavat nimittäin toisistaan: jotkut koneet ovat vaakapuolallisia (kuten kuvan esimerkin kone), toiset pystypuolallisia. Pystypuolallinen kone tarvitsee erityisen irrallisen kotelon, jonka sisälle puola laitetaan. Se kuuluu koneen vakiovarusteisiin. 

Ompelukoneella voi ommella eteen- ja taaksepäin

Oletusarvoisesti kone kulkee eteenpäin ellei sille ole annettu käskyä vaihtaa suuntaa. Peruutuskytkintä painamalla kone alkaa kulkea taaksepäin. Toiminnon saa pois päältä painamalla nappia uudelleen. Joissain koneissa peruutus tapahtuu painamalla nappia mekaanisesti jatkuvasti alaspäin. Toiminto pysähtyy kun nappi vapautetaan normaaliasentoonsa.

Seuraavassa osassa tutustutaan eri ompeleisiin.

Osa 3. Ompelukoneen ajokortti: Erilaisia ompeleita

Ei kommentteja