Peruskaavan piirtäminen lapselle

Olet piirtänyt lapselle mekon kaavat, ommellut innostuneena ja lopputulosta katsellessa meinannut heittää tekeleen seinään. Mekossa on mittasuhteet vääränlaiset, se ei istu, pussittaakin typerän näköisesti. Alle mahtuisi kaksi lasta vierekkäin. Tai sitten se kiristää ja puristaa eikä anna tilaa liikkua. Valitsit koon pituuden mukaan oikein, mutta siitä huolimatta kaava ei toimi. Mikä neuvoksi? Tarpeeksi monta epäonnistunutta (lue: liian leveää ja isoa) mekkoa tehneenä päädyin etsimään apua peruskaavan piirtämisestä. Otin avuksi Lasten pukineiden peruskaavoja -opuksen, jossa opastetaan vaihe vaiheelta miten lapsesta otetaan mitat ja piirretään alusta lähtien mittojen mukaan kaava itse. Alun mittausten jälkeen totesin, että lapseni ei vastaa keskimääräistä c-mitoitusta, vaan hoikan b-mitoitusta. Itse asiassa siinäkin vielä kokoa pienempää kuin pituuden puolesta voisi kuvitella. Ei ihme, ettei peruskaavat sovi, kun ne on suunniteltu rotevammalle lapselle.

Lapsen pukineiden peruskaavoja -kirja on muuten aika hankala saada, jos et satu tuntemaan jotain alaa opiskellutta. Sen on kirjoittanut Hillevi Arkko vuonna 1990 eikä sitä tällä hetkellä ole kirjakaupoissa myynnissä. Selvittelin, että ainakin pääkaupunkiseudulla sitä saa kuitenkin lainattua kirjastosta.


Lapsi totesi oikeankokoinen vaate päällään, että vaate tuntuu hyvältä. Kehu lämmitti erityisesti mieltäni, sillä nyt istuvuutta ei ole haettu lainkaan joustavalla kankaalla. Kumpikaan kankaista (vuori ja päällikangas) ei jousta. Mitoitus on tarpeeksi väljä, mutta ei pussittava. Takana olevat muotolaskokset vievät pussituksen selästä pois ja eteen piiretty vino etukeskiviiva antaa vielä pienen tytön vatsalle tilaa. Mistään ei purista, kiristä, pussita tai valu. 


Kokeile peruskaavan piirtämistä jos:

- Haluat, että vaate on mittojen mukaan ommeltu.
- Haluat nähdä vaivaa alussa kaavojen piirtämisen suhteen.
- Olet valmis käyttämään aikaa lapsen täsmälliseen mittaamiseen.
- Haluat haastaa itsesi tai olet ompelutaidoiltasi vähintään keskitasoinen.
- Haluat ratkaista joitain istuvuusongelmia, joita yleiskaavoissa on kuten erikoiset mittasuhteet (lyhyt selkä, pitkät jalat, leveät hartiat, kapeat hartiat jne.)
- Haluat oppia uutta kaavoituksesta.
- Kaipaat vaihtelua lehtien kaavoille.
- Haluat suunnitella vaatteen kuosittelun itse.

Milloin viimeksi olit innostunut onnistuneesta kaavasta? Entä milloin tuntui, että voisit lopettaa ompelun siihen paikkaan? Kerro kommenteissa meille muille!

1 kommentti